Dags att ge upp. Googles hemliga intelligens slår människor på allt.

Datorer har länge varit smartare än människor. Åtminstone om man med intelligens menar förmågan att spela schack. Eller Othello. Eller vilket annat spel som helst som kräver avancerat strategiskt tänkande.

Artificiella intelligenser har slagit människor i alla sådana spel, med ett undantag: Go, ett 2500 år gammalt kinesiskt brädspel. Det är många gånger mer avancerat än vanligt schack och har blivit något av en symbol för hur mänsklig intelligens har kunnat stå sig mot datorers skenande beräkningshastighet och förfinade algoritmer.

Foto: Donarreiskoffer/CC BY-SA 3.0

Foto: Donarreiskoffer/CC BY-SA 3.0

De bästa människorna har, kort sagt, varit bättre än de bästa datorerna. Tills nu, det vill säga. För i veckan publicerade Nature den häpnadsväckande uppgiften att en artificiell intelligens för första gången har slagit en av de skickligaste mänskliga Go-spelarna. Nu finns det inte längre något (åtminstone inte inom brädspel) vi köttvarelser kan vara stolta över.

Som om det inte vore nog så är det Google som står bakom alltihop. Deepmind, ett brittiskt företag som Google under mystiska omständigheter köpte för 400 miljoner dollar för två år sedan, står bakom tekniken. Ingen utanför kretsen av invigda visste då exakt vad Deepmind kunde göra, än mindre vad Google skulle använda det till.

Nu kan man åtminstone dra en slutsats: Google sitter på en av världens absolut mest avancerade självlärande, artificiella intelligenser. Spelet Go är bara en demonstration – samma teknik kan appliceras på helt andra områden.

Deepmind studerade hur människor spelar. Programmet lärde sig omkring 30 miljoner drag och blev därigenom en ok spelare. Sedan klonade den sin kunskap till 50 datorer och spelade mot sig själv. För varje omgång drog den lärdomar och blev en smula smartare. Genom att träna sig själv överträffade den snart de bästa människorna.

Som teknisk landvinning är det monumentalt, effekterna en stigande artificiell intelligens kan få för mänskligheten går knappt att greppa. Men samtidigt som möjligheterna är enorma så kommer varningarna tätare. Några av teknikvärldens mest framstående personer är allvarligt oroade. Vad ska hända med mänskligheten när vår tankeförmåga är sorgligt underlägsen datorers, när datorerna inte längre behöver oss?

I fjol intervjuade jag Steve Wozniak, Apples medgrundare och den som kan sägas uppfann den moderna persondatorn. I dag är han inte så säker på att det var en så bra idé. ”Har vi någonsin ersatt en maskin som har ersatt en människa?” frågade han retoriskt.

Elon Musk är en annan av de oroade. Men vd:n för rymdföretaget SpaceX och elbilspionjären Tesla har inga illusioner om att utvecklingen kan bromsas. Istället har han tagit initiativet till OpenAI, en mångmiljardstiftelse för forskning om artificiell intelligens.

Det sägs inte rakt ut, men mellan raderna varnar Elon Musk och OpenAI för just aktörer som Google och dess ambitioner. Ingen vet när, men en dag kommer datorer överträffa mänsklig intelligens (och då inte bara inom brädspel), skriver stiftelsen i sin presentation. När det händer ”kommer det vara viktigt att det finns en ledande forskningsinstitution som kan prioritera goda resultat för mänskligheten framför sina egna intressen”.

En dag kommer vi kanske framstå som simpla laboratoriemöss invid hyperintelligenta datorer. Frågan är mest vem som kommer driva utvecklingen dit.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Linus Larsson är techredaktör på Dagens Nyheter och en av författarna till böckerna ”Svenska Hackare”, ”Korthuset” och ”Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka”. Han har bevakat teknik och digitaliseringsfrågor i närmare tio år.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg