Bahnhof, PTS och polisen – ska kunddata lämnas ut hur som helst?

Om du har sett en enda nyhet om internet och lagar i Sverige i veckan är det nog denna: Bahnhof hotas av miljonvite om inte operatören börjar lämna ut uppgifter om kunder till polisen.

Informationen ska lämnas ut ”oavsett brottets eventuella påföljd”, det vill säga inte bara när det gäller grov brottslighet. Ja, det är ett direkt citat från Post- och telestyrelsens föreläggande. Det kan låta väldigt knasigt, speciellt om man minns debatten om datalagringsdirektivet. Reglerna som tvingade operatörer att spara information om sina kunder kom ju till för att bekämpa grov brottslighet och terrorism.

Så hur hamnade vi här? Det är en rätt komplicerad historia.

För det första: PTS har inte tagit ny ställning eller fattat något nytt beslut. Kravet på Bahnhof är helt i linje med lagen som andra operatörer följer. Det kan naturligtvis vara ädelt och viktigt att utmana gällande ordning, men egentligen har inget nytt hänt.

Med det sagt: Förklaringen ligger i två olika typer av information som en operatör kan lämna ut. Dels är det trafikuppgift, ungefär vem som har kommunicerat med vem. Telefonlistor, exempelvis. Detta får bara lämnas ut vid utredning om brott som ger minst sex månaders fängelse samt ett antal andra brottstyper, till exempel dataintrång, narkotikabrott och barnpornografibrott.

Men sedan finns det som kallas abonnemangsuppgift, och här gäller andra regler. Om vi för en stund håller oss till mobiler så är det enkelt: Polisen kan, vid misstanke om brott, kräva att få veta vem som står bakom ett nummer. (I många fall skulle Hitta.se räcka, men möjligheten finns.) Detta gäller oavsett hur allvarligt brottet är.

Detta kan man tycka vad man vill om, men vem som har ett visst telefonnummer är svårt att se som speciellt känslig information.

Så applicerar man samma lag på internet. Plötsligt betyder samma regel att polisen får ta reda på vem som står bakom en ip-adress. Det är något helt annat än vem som har ett visst telefonnummer.

Din ip-adress lämnas ut varje gång du besöker en sajt, skickar ett mejl, ett chattmeddelande – ja, varje gång du gör något på nätet. För den som driver en webbplats är det en trivial sak att spara ip-adresserna för alla som besöker den. Polisen kan använda detta för att sätta dit illegala fildelare eller personer som ofredar, till exempel.

Så – att avslöja vem som står bakom en ip-adress är inte som att göra det med telefonnummer. Men det är inte heller som att lämna ut någons surfhistorik, mobilers loggade positioner eller samtalslistor. Det är någonstans mitt emellan.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Linus Larsson är techredaktör på Dagens Nyheter och en av författarna till böckerna ”Svenska Hackare”, ”Korthuset” och ”Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka”. Han har bevakat teknik och digitaliseringsfrågor i närmare tio år.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg