”Nya” Brunkebergstorg invigt

Nya blogginlägg finns nu att läsa på DN Stockholms Facebooksida:

https://www.facebook.com/DNSthlm/?fref=ts

4d

Och detta inlägg på följande länk:

https://www.facebook.com/DNSthlm/?fref=ts

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Tortyrkammare i Bergrummet – på lek

1a

 

LÄS INLÄGGET HÄR:

 

https://www.facebook.com/notes/dn-stockholm/tortyrkammare-i-bergrummet-på-lek/1914738162128258/

 

I fortsättningen publiceras mina blogginlägg på DN Stockholms Facebooksida:

 

https://www.facebook.com/DNSthlm/?fref=ts

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Nyhet! – Bloggen fri att läsa på ny adress

Mina blogginlägg kommer från och med i dag att flytta och gå att läsa på DN Stockholms facebooksida.

Det första inlägget på den nya adressen har rubriken ”Singin´in the Rain då och nu” och finns på följande adress:

https://www.facebook.com/notes/dn-stockholm/singinin-the-rain-då-och-nu/1913655308903210/

Man kan förstås också gå in på DN Stockholms facebooksida direkt och då hittar man mina blogginlägg och också fler texter om Stockholm.

Och det är gratis.

11

Här en av bilderna till blogginlägget.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

De flesta campingstugorna räddas i skogen vid Drevviken

51

Av de 80 stugorna i Hökarängens friluftsområde i skogen vid Drevvikens strand …

61

… blir 57 kvar medan resten rivs. Alla stugägare som vill får dock vara eftersom en del valt att lämna sedan de fått kompensation från staden …

11

… och Sara Sebelius och Titti Granbom i friluftsföreningens styrelsen är nöjda …

21

… eftersom stadens första bud för flera år sedan var att alla stugägare skulle vräkas utan kompensation. Den trevliga sommarserveringen kommer inte att kunna ligga kvar på samma idylliska plats som i dag.

41

Så här kunde det se ut på 1940-talet när campingstugorna i området bestod av tältduk. Jag hittade bilden på föreningens anslagstavla.

Hökarängens friluftsförening, campingstugområdet med rötter i det sena trettiotalet i skogstrakten vid Drevviken i Farsta, var helt utplåningshotat för runt tio år sedan när stadens första bostadsbyggnadsplaner lades fram och stugägarna skulle sägas upp utan kompensation. Många hade tillbringat somrarna där i decennier och lagt ner stora pengar på sina små hus.

Men efter att föreningens medlemmar kämpat för sina campingstugor i åratal har man nu nått en kompromissuppgörelse med staden. Av de 80 stugorna kommer 57 att få vara kvar och de stugägare som valt att lämna området får 40 000 kronor var i ersättning av staden.

Resultatet har blivit att alla som vill vara kvar i campingstugområdet får möjlighet till det. En del får lämna sina egna stugor som ska rivas men får då i stället överta stugor som andra valt att lämna. ”Genom den rockaden kan alla som vill få vara kvar. Vi är ganska nöjda med uppgörelsen”, säger Sara Sebelius och Titti Granbom i styrelsen.

På söndagen var det öppet hus med lotterier, countrymusik och de sedvanliga våfflorna med sylt och grädde i Café Ekskogen, föreningens sommarservering som ligger idylliskt i en större glänta.

Serveringen kommer inte att få vara kvar på samma plats i framtiden. Men det unika campingstugområdet som uppstod i slutet av trettiotalet som en möjlighet för arbetare att fira den då nyinförda tvåveckorssemestern ”på landet” räddas alltså även om grannskapet kommer att förändras en hel del med nya bostadshus närmare stugknutarna.

Från början var stugorna nedmonteringsbara och bestod av tältduk. Därav namnet campingstugor. De fick inte stå uppe över vintern. Men permanentades alltså med tiden.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Tack Fjellis för Planket 2017!

11

Fotouställningen Planket i Vitabergsparken blev inte oväntat en folkfest även i år. Här är det trubaduren (och fotografen) Lolita Ray, tvåa från vänster, som också spelade och sjöng vid invigningen, som visar sin barndomsbilder från sin uppväxt i kvarteret Plankan på Söder tagna när hon var nio år med en Kodak Instamaric …

31

… och här får fotografen Anders Petersen hjälp av Paul Vestergren att att sätta upp sina förstorade kontaktkarta …

21

… och här låter sig fotografen Micke Berg fotograferas med sin ikoniska bild från ockupationen av kvarteret Mullvaden på Kruknakargatan 1978 …

51

… och här i förgrunden  är mannen bakom Plankets återupplivande Christer Fjellis Fjellman som intervjuas av ”Frippe” vid invigningen …

61

 

… och här är min absoluta favoritbild på årets Planketutställning: Berndt Klyvares (1929-2008) bild från 1954 som ingick i den historiska avdelningen, Berndt Klyvare, vars insats och plats i svensk fotografi inte tillräckligt har uppskattats. Han är värd en stor utställning och en påkostad monografi som jag brukar tjata på hans dotter, fotografen Mirian Klyvare, att hon ska puffa för (vem blir först, Fotografiska eller Moderna museet och kanske förlaget Max Ström med boken?) …

81

… och här slutligen en av de yngre besökarna som verkade tycka att det som var bakom Planket var intressantare än fotografierna som hängde på Planket på Lilla Mejtens gränd.

Klockan är lite över två på natten när jag sitter här vid datorn och ska skriva några rader om Planket, fotoutställningen i Vitabergsparken, som ägde rum första gången 1982, för trettiofem år sedan.

Jag tänkte börja med rubriken. Den kändes självklar: ”Tack Fjellis för Planket 2017”. Men något sade mig att jag skulle kolla vad jag hade för rubrik på blogginlägget för ett år sedan. Den löd: ”Tack Fjellis för Planket 2016”.

Skit samma. Jag kör den ändå, i repris med uppdaterat årtal eftersom den känns så relevant.

För det är tack vare Christer ”Fjellis” Fjellman som folkfesten Planket (med så många besökare, så många bra bilder av proffs och amatörer och så många intressanta samtal) kommit till stånd efter ett antal års upphåll.

Visst har han haft medhjälpare. Och de ska självklart harangeras. Stort tack alltså också till Paul Vestergren, Anders Lönegård, Johan Lindstén, Lotte Johansson och Michael Pettersson.

Och tack för att jag fick vara med igen. Och eftersom jag nästan ständigt, i åtta timmar, från kl 11 till kl 19, var i ständig dialog med besökare och kolleger på lördagen hann jag inte dokumentera så mycket. Bilderna blev så där. Men vad gör det när man får umgås en hel strålande sensommardag i trevliga människors sällskap i något som kändes som ett enda stort välkomnande gemensamt vardagsrum.

Hoppas jag får tillfälle nästa är att använda rubriken: ”Tack Fjellis för Planket 2018”.

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Dockparaden på Söder

3a

 

Barn och vuxna …

2a

… firade Dockteatern Tittuts 40-årsjubileum …

1a

… på lördagen …

4a

… med en glad parad från Mariatorget till Skinnarviksbergen. Grattis Tittut!

Dockteatern Tittut på Lundagatan på Söder sägs vara världens äldsta dockteater för ”smååringar” (två år och uppåt). Den startade redan 1977.

På söndagen firades 40-årsjubileet med en glad dockparad från Mariatorget och Hornsgatan fram till Skinnarviksbergen där det bjöds på underhållning med musik, såpbubblor, popcorn med mera.

Barn och vuxna tågade med egna och teaterns dockor och slagord som vid en riktig demonstration. ”Vår filosofi – Barn ska ha magi”, hördes skanderas på Hornsgatan.

Der är bara att ta av hatten, buga och utbrista i ett: Grattis Tittut och ja må dockteatern leva uti hundrade år.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Engelbrektsplan nymöblerad med konstverk i form av granitblock

21

Engelbrektsplans nya konstverk …

11

 

… ”ÅR TAL” (korrekt särskrivning), en manifestation av samhörigheten mellan Sverige och Finland, av bildkonstnären Marja Kanervo avtäcktes av dansande ungdomar …

81

… under en högtidlig ceremoni på fredagseftermiddagen.

41

Statsministrarna Juha Sipilä och Stefan Löfven, här i samtal med konstnären Marja Kanervo, höll invigningstalen, liksom Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (till höger) … 

31

… och uniformerade flickor med finska flaggor paraderade …

71

… och manskören Huutajat (Skrikarna) skreksjöng …

91

… och Närpes skolorkester spelade …

51

… och så här ser den delen av konstverket som bildar årtalet 1648 (Westfaliska freden – slutet på trettioåriga kriget – Sveriges stormaktstid inleds).

Engelbrektsplan har nymöblerats med sittvänliga granitblock i vilka avgörande årtal i Finlands och Sverieges historia graverats in, halva årtalet på en bänk, den andra halvan på det intillstående.

Granitblocken är nämligen delar i ett konstverk med namnet ÅR TAL av bildkonstnären Marja Kanervo.

Konstverket invigdes på fredagseftermiddagen med anledning av Finlands 100-årsfirande som självständig stat och som en manifestation av samhörigheten mellan Sverige och Finland.

Det var pampigt värre med tal av både Sveriges statsminister Stefan Löfven och Finlands dito Juha Sipilä och flaggparad med flickor i vita uniformer och musik av Närpes skolmusikkår samt höga ljud av kören Huutajat (Skrikarna).

Talangfulla ungdomar från dansskolan Base23 – Stockholm Dance Academy uppförde en dansperformance och avtäckte till sist i virvlande fart de olika delarna av konstverket.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Dags för Planket i Vitabergsparken – Nu lörd 26 aug kl 12-19

3a

Här några bilder från Västerlånggatan i veckan …

2a

… som jag stället ut …

11

… på Planket. 

Sista lördagen i augusti, dags för fotoutställningen Planket längs Lilla Mejtens gränd i Vitabergsparken igen. En tradition som startade för 35 år sedan.

Fler än hundra fotografer ställer ut och i år invigs utställningen klockan 12.00 av Frippes mobila kulturscen och tjugo minuter senare spelar och sjunger trubaduren Lolita Ray. Missa inte!

Själv har jag varit med och ställt ut ett antal gånger. Första året var 1984. Och i år visar jag några bilder som jag tog på Västerlånggatan för knappt en vecka sedan.

Alla är förstås hjärtligt välkomna!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Sista tältresningen i Eriksdalsunden

11Frivilliga krafter …

31

… i Hellas tennisklubb …

21

… reser den här helgen de båda stora tennistälten i Eriksdalslunden för sista gången. Nästa år går det tillfälliga bygglovet ut.

41

Veteranen Kurt Nyström som kämpat för en permanent tennishall i många år …

51

… hoppas nu att staden äntligen ska lämna ett bygglov. Arkitektritningen är sedan länge klar.

I snart hundra år har Hellas tennisklubb verkat i Eriksdalslunden på Söder, på 1920-talet i vattenreningsverkets gamla torrlagda bassänger och sedan 1960-talet i de två stora numera slitna tennistälten som tas ned varje vår och sätts upp igen på hösten.

Den här helgen reser medlemmar i klubben de stora dubbeltältet som innehåller två banor och det mindre tältet med en bana.

Nästa år har de tillfälliga bygglovet som inte kan förlängas gått ut för de båda tälten och klubben hoppas att staden äntligen efter många år ger ett länge efterlängtat bygglov för en permanent hall med fyra banor. Arkitektritning finns men bygglov har inte getts av staden än.

En ny hall med större kapacitet än dagens två tält behövs eftersom Hellas anläggning är de enda inomhusbanorna för tennis på Söder och flera hundra ungdomar står i kö för att delta i tennisskolan utan att kunna få plats under nuvarande förhållanden.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Dokument över en svunnen punkepok

21

Fotografen Stefan Ohlsson …

61

… ställer ut bilder på Galleri Axel som han tog på åttiotalet …

91

… i den lilla  punkmusikmetropolen …

71

… Ultrahuset (som brann ned 1988) i Handen …

51

… och på vernissagen på torsdagskvällen kom det så mycket folk att alla inte fick plats inne i galleriet …

31

 

… där Stefan Ohlsson satt …

41

… och signerade sin nya bok med titeln ”Ultrahuset”, som hade stor åtgång.

Fotografen Stefan Ohlsson (också välkänd fototeknikexpert och fotolärare) följde med kameran i början av 1980-talet vid upprepade tillfällen punkbanden som spelade i Ultrahuset i Handen, legendariskt tillhåll för den unga radikala musiken under detta decennium i klass med Oasen i Rågsved.

KSMB, Ebba Grön, Strindbergs med flera nu klassiska band spelade i Ultrahuset som till sist brann ned 1988.

Nu har Stefan Ohlsson samlat de tidsdoftande åttiotalsbilderna till en utställning på det lilla fina fotogalleriet Axel på Södermannagatan 16.

Vernissagen på torsdagskvällen lockade så många besökare att bara en bråkdel fick plats inne i galleriet. De flesta fick hålla till utanför på gatan.

Och inne på galleriet satt Stefan Ohlsson i trängseln och signerade sin nya bok med titeln ”Ultrahuset” så att pennan glödde.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
Visa fler