Orkesta och Mosebacke – två olika sätt att fira midsommarafton

11

I lövade skrindor anlände midsommarfirarna …

21

… i mängd till bygdegården i Orkesta socken i Vallentuna …

41

… och stången restes …

61

… och dansen satte igång …

51

… med Små grodorna …

31

… och det blev lite varmt. Lite svalkande dryck behövdes.

141

Inne  i stan uppe på Mosebacke dansades också Små grodorna, …

81

 

… och Vi äro musikanter och vi kan spela fio-lio-lio-lej ……

111

 

… men här var det lite annorlunda stil …

131

… med en modernare otraditionell typ av midsommarstång …

71

… och andra i sammanhanget ovanliga aktiviteter som dragkamp …

101

… och modernare dansrörelser som lärdes ut av Miss Inga från scenen, som också hade en hel del andra hyss för sig. Obs. Det är inte Miss Inga på bilden.

Midsommarfirarna anlände i den ena lövade skrindan efter den andra till bygdegården och köerna blev snabbt långa framför kaféet med kaffe, saft och hembakt, liksom till fiskdamm, pilkastning och andra attraktioner.

Någon kilometer från Lindholmens gård (där enligt traditionen Gustav Vasa ska fötts 1496) i gamla Orkesta socken i Vallentuna firades midsommarafton enligt den sjuttioåriga hembygdsföreningens gamla traditioner.

Stången restes bland myllret av människor och dansen satte i gång, Små grodorna, Vi äro musikanter, Här är karusellen och alla de andra …

En timme senare startade midsommarfirandet inne i stan uppe på Mosebacke. Också där dansades de traditionella midsommardanserna runt stången, som dock var av Mosebackes eget snitt, liksom övriga muntrationer.

Här var det mer fräckt storstadsmässigt. Dragshowartisten Martin ”Miss Inga” Johansson ledde lekarna och allsången (till exempel av Helan går). Miss Inga ömsom förolämpade ömsom hyllade publiken med samma goda humör. Och publiken var med på noterna och trivdes.

Jag gillar traditioner, men också förnyelse. Trångt och trevligt i såväl traditionella Orkesta som otraditionella Mosebacke. Mer än godkänd stämning på båda ställena.

Glad fortsättning på midsommaren!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Sista bussen har lämnat Söderhallen

31

Lite vemodigt kändes det, tyckte bussföraren Torbjörn Björnstedt, när han rattade ut från Söderhallen för sista gången, …

61

… Söderhallen från 1956 som nu ska rivas och ersättas av nya bostäder …

101

… och kvar i den stora busshallen, som ekade tom, stod endast en gammal trådbuss, tillhörig Spårvägsmuseet, uppställd …

51

… och kontorslokaler och samlingsutrymmen var övergivna …

71

… och kollegorna Torbjörn Björnstedt och Charlotta Larsson kramade om varandra innan de for ut på sista turen från Söderhallen (Charlottas son Kasper tittar på) …

91

… och när de körde in sina bussar efter avslutat pass var det här i den nya bussdepån i Fredriksdal i Hammarby sjöstad.

Söderhallen (1956-2017) upphörde som bussdepå på torsdagen, dagen före midsommarafton.

”Det känns vemodigt. En epok är slut”, konstaterade kollegorna Torbjörn Björnstedt och Charlotta Larsson och kramade om varandra när de skulle checka in inför dagens pass.

Endast en gammal trådbuss (tillhörig Spårvägsmuseet) stod kvar uppställd i Söderhallen när busschauffören Torbjörn Björnstedt som bussdepåns siste förare rattade i väg 76:an ut genom grindarna.

När de körde in bussarna efter avslutat pass sent på natten var det i den nybyggda depån i Fredriksdal i Hammarby sjöstad.

När Söderhallen invigdes 1956 var det spårvagnarna som huserade på det övre planet medan bussarna höll till i det nedre där Spårvägsmuseet finns i dag.

Hela kvarteret Persikan, som det heter, ska rivas och ersättas med sju bostadskvarter som ska innehålla 1 240 lägenheter.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Alla träd längs Pålsundets södra strand huggs ned enligt stadens plan

11

En grupp har bildats för att försöka rädda Pålsundet från att helt ändra karaktär …

21

… vilket skulle bli fallet om staden går vidare med planerna på att fälla alla träd längs den södra stranden (till vänster på den här och förra  bilden) …

31

… och till höger på den här bilden tagen från Långholmsbron …

81

… liksom på den här officiella illustrationen i stadens handlingar som visar hur det är tänkt att se ut i framtiden när strandlinjen har förstärkts och blivit rakare och en ny cykelbana anlagts.

71

Här är hela området som berörs av de planerade åtgärderna.

41

På ett möte i Heleneborgs båtklubbs lokal på onsdagskvällen diskuterade personer från flera intressegrupper alternativ till de stora ingreppen i den känsliga miljön. I randig tröja ses Björn Asplund, en av initiativtagarna till mötet och uppropet ”Var rädd om Pålsundet” …

51

… liksom Lars Johansson …

61

… och Stefan Wendin, ordförande på mötet.

Ett av Stockholms vackraste stadspartier är akut hotat. Det gäller Pålsundets strand på Södermalmssidan.

Om planerna, som togs i trafiknämnden i förra veckan, genomförs så fälls samtliga träd på en sträcka av 370 meter längs Söder Mälarstrand från öster om Pålsundsbron till väster om Reimersholmsbron.

Anledningen är att en cykelbana ska anläggas som från början skulle kosta 17 miljoner kronor. Nu beräknas kostnaden till 130 miljoner kronor eftersom marken närmast vattnet är instabilare än man räknat med från början. Experter har antytt att kostnaden kan bli den dubbla.

För att förhindra risken för skred planerar staden nämligen att förstärka strandlinjen med spont (ett slags stödvägg av stål) vilket också skulle innebära en ny rakare sträckning av strandlinjen jämfört med idag.

Hela Pålsundets unika karaktär som varit oförändrad i århundraden kommer att förvandlas totalt.

Många har reagerat mot planerna. På ett möte på onsdagskvällen ordnat av Heleneborgs båtklubb, som har sin småbåtshamn på en del av den aktuella sträckan, deltog personer från flera olika intresseorganisationer.

Alternativ diskuterades, som till exempel att minska biltrafiken på den aktuella sträckan genom olika åtgärder och få bilarna att köra andra vägar och på så sätt minska risken för jordskred.

Det ifrågasattes också om projektet är förenligt med den nya detaljplanen som vann laga kraft förra året då dess gräns inte omfattar själva det aktuella  strandområdet.

En namninsamling mot projektet startade också på onsdagseftermiddagen som på bara några timmar samlade över hundra underskrifter.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

August Blanches ande vilar än över det nyrenoverade apoteket

11Det gamla apoteket Ugglan …

51

… på Drottninggatan 59 bjöd …

61

… förvånade fotgängare på gratis fruktdryck …

71

… och kunder på konfekt …

41

… som ett led invigningen av den renoverade gamla butikslokalen …

31

 

… vars vackra takmålningar från det sena 1800-talet restaurerats.

81Det var i den här lokalen författaren August Blanche dog i ett slaganfall den 30 november 1868 på väg till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid avtäckningen av Karl XII-statyn där.

Det gamla fina apoteket Ugglan på Drottninggatan 59 har blivit ännu finare.

De vackra figurmålningarna i taket från slutet av 1800-talet som restaurerades på 1980-talet med felaktiga metoder hade börjat flaga men är nu åtgärdade.

Varugondolerna i mittskeppet har fått en ny mörkare färg som bättre stämmer överens med de magnifika tornliknande bruna skåpen från samma tid.

Renoveringen firades med en nyinvigning där kunderna bjöds på konfekt och specialerbjudanden och förvånade fotgängare på Drottninggatan bjöds på fruktdryck i bruna apoteksflaskor.

Apoteket Ugglan är ett av få apotek som för sitt kulturhistoriska värdes skull undantogs från avregleringen 2009 och som fortfarande drivs i det statliga Apoteksbolagets regi.

Apoteket som startade redan 1761 har legat på sin nuvarande adress sedan 1798.

Det var här, på apoteket Ugglan, som den då 57-årige populäre författaren August Blanche drabbades av slaganfall och dog den 30 november 1868.

August Blanche hade varit på väg i spetsen för en studentdelegation från Uppsala till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid av avtäckningen av Karl XII-statyn när han kände sig illamående och gick in på apoteket Ugglan där hans liv fick ett hastigt slut.

August Blanches ande vilar liksom fortfarande över det nyrenoverade gamla apoteket. Som jag upplever det i alla fall.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Sturehofs framtid räddas om planerade rivningar minskas

31

Den 120-åriga restaurangen Sturehof på Stureplan tvingas stänga …

11

… om de nu planerade rivningarna ”motsvarande fem hötorgsskrapor i kvarteret” genomförs, förklarade P G Nilson, ägare till Sturehof (till vänster) på en pressträff i Obaren på måndagen och därför har han låtit Ulf Maxe (till höger) på Arkitektbyrån Koncept AB utarbeta ett förslag …

41

… som innebär rivning av endast det gamla parkeringshuset på Grev Turegatan (till vänster i bild) men med samma fördelar som i det nu föreliggande detaljplaneförslaget …

71

… som syns till vänster (alla färgade huskroppar i kvarteret rivs) istället för enbart parkeringsgaraget (det högra förslaget).

Om de planerade rivningarna av stora delar av Stureplanskvarteret Sperlingens backe (där Sturegallerian ligger) genomförs så hotas bland annat den 120-åriga restaurangen Sturehofs framtid.

Fastighetsägaren, det statliga Abu Dhabi-ägda investmentbolaget Adia, ville från början riva ännu mer i kvarteret än de rivningar som förutsätts i det nu liggande detaljplaneförslaget.

Bland annat ville man riva det gamla Freys hyrverk, men protesterna blev så starka att rivningsplanerna bantades.

Ändå innebär det nuvarande bantade detaljplaneförslaget, som är ute på samråd, att omfattningen av rivningarna motsvarar fem hötorgsskrapor, vilket gör det omöjligt för Sturehof att fortsätta sin verksamhet enligt ägaren P G Nilsson.

Nu har Arkitektbyrån Koncept AB utarbetat ett detaljerat planförslag som man säger ger samma fördelar som detaljplaneförslaget men med rivning av endast det gamla parkeringshuset på Grev Turegatan, Det skulle rädda Sturehof från att slå igen.

De fördelar som angivits som skäl för de mer omfattande rivningarna men som kan åstadkommas med rivning av endast parkeringshuset på Grev Turegatan är att gallerian kan bli mer öppen och tillgänglig, att en tunnelbaneuppgång kan skapas inne i Sturegallerian, att fler bostäder kan skapas i kvarteret, att ett nytt hotell kan byggas på Humlegårdsgatan i det befintliga huset istället för att att riva och bygga nytt och att en ny kontorsentré kan skapas från Stureplan samt att flödena mellan de olika delarna i gallerian kan förbättras i samma omfattning som i det nu liggande detaljplaneförslaget.

Det nya förslaget presenterades i detalj vid en pressträff i Obaren på måndagen på Sturehof av arkitekten Ulf Maxe, grundaren av Koncept AB, och P G Nilsson, vd för Svenska Brasserier, ägare av Sturehof.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Fotografen Åke Ericson ställer ut i Strängnäs domkyrka

6a

I  Strängnäs domkyrka …

1a

… ställer fotografen Åke Ericson ut bilder …

3a

… som skildrar de två systrarnas Maj och Ingrids klosterliv på Selaön …

5a

… som han följt av och till …

4a

… under tolv års tid.

8a

Domprosten Christofer Lundgren invigde den sevärda utställningen i den sevärda kyrkan.

Frilansfotografen Åke Ericson jobbade ett tiotal år på Aftonbladet, blev årets fotograf 2008, har gett ut boken Kosovo in Progress (2011) och håller sedan många år bland annat på med ett stort projekt att dokumentera romernas liv i olika länder.

Han har också under tolv års tid av och till besökt och dokumenterat de två systrarna, nunnorna Maj och Ingrid, som i över femtio år levt klosterliv på Överselö klostergård i Strängnäs.

-När jag varit ute och rest till något krigshärjat land i Afrika och kommit tillbaka hem har jag besökt systrarna på Selaön några dagar och stressat av i deras lugna och rofyllda miljö, berättar han.

Åke Ericson har sina rötter i Strängnäs där han växte upp och fick sin första bild publicerad som fjortonåring i Strängnäs tidning.

Nu ställer han ut ett drygt tjugotal bilder under titeln Silence i Strängnäs domkyrka, bilder som skildrar de båda systrarnas liv.

Domprosten Christofer Lundgren invigde utställningen på söndagen. Tyvärr kunde inte någon av systrarna medverka eftersom de är sjuka.

Den sevärda utställningen hänger till den 13 augusti.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Naturvandring i Fagersjöskogen på de vilda blommornas dag

41

 

Närstudium av en trädgårdsnattviol i Fagersjöskogen …

81

…. under söndagsvandringen på De vilda blommornas dag  …

71

… som leddes av botanikern Henry Gudmundson som här visar hallonsläktingen stenbärs treflikiga blad …

51

… och här visar han blodroten med de fyra kronbladen …

61

… med det vetenskapliga namnet Potentilla erecta på latin …

11

… och här gulvial …

31

… och örnbräken ännu inte utslagen …

91

… och brunört på gång …

21

… och blåeld och hundra ytterligare växter som jag inte har på bild.

En söndag i juni varje år infaller De vilda blommornas dag, inte bara i Sverige utan i hela Norden. Då är det gratisvandringar i naturen med en kunnig botaniker som guide.

Själv följde jag med min favoritbotaniker Henry Gudmundson från Botaniska sällskapet i Stockholm (BSIS) på vandring i Fagersjöskogen i Hökarängen.

Vi var ett tiotal personer som fick oss till livs både svenska och latinska namn på i stort sett alla växter vi passerade och dessutom såväl kuriosa som kulturhistoria om växterna.

Tyvärr är nästan alla mina nyvunna kunskaper lika flyktiga som rökpustar och försvinner i samma ögonblick de förvärvas.

Men jag minns hur gulvialen ser ut och blåelden och den uppländska vallörten. Men kunde jag inte identifiera dem redan innan? Jag tror nästan det.

Även om det inte blev några bestående nya kunskaper för min personliga del så var det en stärkande tre timmars vandring i skogen i trevligt och kunnigt sällskap.

En väl använd söndag således. Tack Henry Gudmundson!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Lekparken med Huddinges historia som tema invigdes på lördagen

11

Loffes grill (med förebild i verkligheten) var ett av de populäraste inslagen …

41

… när Långsjöparkens lekpark med tema Huddinges historia invigdes med tal och konfettiregn på lördagen.

31Macken var också populär …

21

… liksom bilverkstan …

711

… och cementblandaren och villabygget i mexitegel …

61

… och roddbåten …

51

 

… och det lilla torrdasset.

Miniatyrmacken var kul och egnahemsbygget och skrotgården och det halvsjunkna ångloket, men roligast var nog Loffes grill, åtminstone att döma av hur många kids som klättrade upp på taket, det var som en myrstack.

Loffes grill i original stod på Stuvsta torg i drygt fem decennier och innehades av Elov Loffe Bråtfors som började sin karriär som korvgubbe på Norra Bantorget och sedan stoppade korv på Nestor Karlssons korvfabrik innan han startade eget i Stuvsta 1963.

På lördagen var det det proppat med föräldrar och barn vid invigningen av Långsjöparken med Tema Huddinges, och särskilt Stuvstas och Snättringes, historia.

Lekplatsbolaget har skapat en liten upplevelsepark med små hus innehållande många spännande detaljer som till fullo uppskattades av barnen som låtsasfyllde bensin i bilen, vevade på alla vevar, låtsasblandade cement i cementblandaren, låtsasrodde i den lilla roddbåten i låtsasLångsjön och med möda trängde sig in i det i det pyttelilla torrdasset etc.

Kommunalrådet Malin Danielsson invigde och Ylva Törnlund från Zirkus Lokomotiv höll låda och höjde stämningen.

Mitt betyg på lekparken: 5 av 5.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Irving Penn på Fotografiska

81

Fotografiska hade stor vernissage …

71

… för särskilt inbjudna gäster …

31

… på en Irving Penn-utställning (här ett porträtt på Pablo Picasso) …

41

… samma dag (16 juni) som Irving Penn skulle fyllt hundra år om han levat.

21

… Här ett porträtt på Colette …

51

… och här ”Ballet Society, New York, 1948″ …

91… och här ett djurkranium fotograferat på Národní-museet i Prag 1985.

Den amerikanske stjärnfotografen Irving Penn (1917-2009) skulle fyllt hundra år fredagen den 16 juni om han hade levat fortfarande.

Fotografiska passade på att hylla hans minne genom att ha vernissage för särskilt inbjudna gäster på ”hundraårsdagen”.

Irving Penn hade ju också en speciell koppling till Sverige genom att han var gift med den svenska fotomodellen Lisa Fonssagrives (1911-1992).

Irving Penn var en mästerlig ateljéfotograf så till den grad att han när han var ute och reste hade med sig en portabel studio som han monterade upp och fotograferade sin porträtt i.

Han har utan tvekan tagit många intressanta porträtt, bland annat på Ingmar Bergman, dessa finns dock inte med på utställningen. Men det gör porträttet på Pablo Picasso och på många andra kända som okända storheter.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Obeliskens nedmontering inledd

1a

Så påbörjades då …

2a

… nedmonteringen av obelisken …

3a

… på Slottsbacken …

5a

… eftersom den efter drygt tvåhundra år på plats …

6a

… är  i så dåligt skick att den måste ersättas av en ny. Här ses arbetsledaren på M3 Bygg Roland Miderberg manövrera ner obeliskens översta del på marken.

Övre Slottsbacken spärrades av på onsdagseftermiddagen för lyftet av spetsen på obelisken på Slottsbacken.

Först sågades den loss med vajersåg som gick av tre gånger innan den sågat sig igenom sten och någon form av järnarmering i mitten.

Genomborrad med två järnrör lyftes det helt odramatiskt så sakta loss, det översta av de tretton stenblock, som Gustaf III:s obelisk, hyllningen till Stockholms borgerskap från 1792, består av.

Nu ska det nedlyfta stenblocket undersökas innan man fortsätter att lyfta ner de övriga.

Orsaken till demonteringen är obeliskens dåliga skick efter drygt tvåhundra år på plats. Den restes på Slottsbacken år 1800 ( åtta år efter Gustaf III:s död).

Om något år eller så ska den vara ersatt av en ny, enligt Statens fastighetsverk.

Läs gärna också: Riskfyllt att montera ned obelisken – Arbetet avbröts på tisdagen

 

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
Visa fler