Stad i dag – Fogelströminspirerad pjäs på Teater Reflex i Kärrtorp

31

Repetitionerna av pjäsen Stad i dag, inspirerad av Per Anders Fogelströms romansvit Mina drömmars stad, …

51

… pågår just nu för fullt …

11

… på Reflexen i Kärrtorp (här lunchpaus) …

41

… och Kent Ekberg regisserar och Greta Sundberg har skrivit manuset …

61

… och här ser vi kvinnorna som står i kö till hotellets enda toalett och vrider sig i sin nöd …

71… och här en bild ur en annan scen. 

Inspirerade av andan i Per Anders Fogelströms historiska romanserie Mina drömmars stad har regissören Kent Ekberg och författaren Greta Sundberg skapat en nutida version med namnet Stad i dag.

Hos Per Anders Fogelström är det den 15-årige Henning som en sommardag 1860 ensam kommer invandrande till ett lantligt men föga gästvänligt Stockholm som står i inledningen av industrialiserings- och moderniseringsperioden.

Men människor kommer invandrande till Stockholm också i dag och många möter ett hårt liv. Historien upprepar sig, säger Kent Ekberg.

Ännu inte uppmonterade byggnadsställningar ligger uppallade på delar av scenen på Teater Reflex i Kärrtorp där repetitionerna pågår för fullt med massor av folk på scenen.

Än är det en lång kö med kvinnor som vrider sig av obehag där de står i den långa kön till hotellets enda toalett som ständigt är upptagen, än rör de sig i en formation som svävande flygplan.

Det är massteater på hög nivå, en specialitet för Kent Ekberg, känd för många inte minst från Enskedespelet.

Föreställningen har premiär om en dryg månad onsdagen den 27 september och spelas fram till den 28 oktober. Den måste jag se, Fogelströmbeundrare som jag är.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Stockholms stad delade ut sina kulturpriser

91

Stockholms kulturpristagare hyllades stora på scenen på Gustav Adolfs torg på fredagskvällen. Närmast till höger står Susanne Osten kulturpristagare i kategorin ”Kulturarbete för barn och unga. Till vänster går konferenciern Ametist.

41

Vid en ceremoni tidigare på fredagen delades diplomen till pristagarna ut av kulturborgarrådet Roger Mogert (till höger). Här tillsammans med pristagaren Danjel Andersson (scenkonst) …

11

… och här Beth Laurin (konst) …

21

… Kristina Sandberg (litteratur) …

31… Erik Lundin (musik) …

61

… Förenade Förorter (Bellmanpriset) …

81

… och här arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren som delade ut Nelson Mandelapriset till Stockholm Newcomers RFSL Stockholm …

71

… och slutligen då jag själv (Lennart af Petersenspriset) och Roger Mogert. Foto: Malin Nordgren

Stockholms kulturpriser delades ut på fredagen. Jag råkade själv vara med på ett hörn och fick överraskande nog ta emot Lennart af Petersenspriset som delas ut vartannat år och befinner mig nu alltså i samma celebra sällskap som mästarna Gunnar Smoliansky och Micke Berg till exempel.

Extra hedrad känner jag mig förstås eftersom priset är uppkallat efter Stadsmuseets eminente fotograf Lennart af Petersens (1913-2004) som med poetisk skärpa och stark inlevelse skildrat det Stockholm som i dag bara finns kvar i hans bilder.

Klassiska är t ex hans böcker Klara (1957) och Östermalm (1962) båda med text av Per Wästberg, den förra utgiven i utvidgad nyutgåva 1985 under titeln Från Klara till City med text av Fredric Bedoire.

Prisceremonin ägde rum i det vackra Prinsens galleri i Stadshuset med sina fantastiska väggmålningar av Prins Eugen med södermotiv i fonden och Gamla stan i förgrunden. Pristagarna samt ett stort antal stipendiater fick ta emot diplom av kulturborgarrådet under en smaklig måltid och på kvällen presenterades de nervösa pristagarna på stora scenen på Gustav Adolfs torg.

I sanning en minnesvärd dag!

Övriga pristagare utom den ovannämnde var: Beth Laurin (konst), Kristina Sandberg (litteratur), Erik Lundin (musik), Danjel Andersson (scenkonst), Susanne Osten (kulturarbete för barn och unga), Förenade Förorter (Bellmanpriset) och Stockholm Newcomers RFSL Stockholm (Nelson Mandelapriset).

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Vandra i Holger Bloms fotspår

41

Den första av fyra gratisvandringar  i stadsträdgårdsmästaren Holger Bloms fotspår, …

11

… från samlingsplatsen vid bensinmacken på Norr Mälarstrand, där parkteaterchefen Sissela Kyle (i halmhatt) inledde, …

51

… till amfiteatern i Rålambshovsparken …

31

… under ledning av landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson …

21

… lockade närmare 250 personer. Vandringarna fortsätter i dag fredag och på lördag och söndag.

Närmare 250 personer hade samlats vid bensinmacken på Norr Mälarstrand nedanför Kungsholmstorg för att vandra i den legendariska stadsträdgårdsmästaren Holger Bloms (1906-1996) fotspår, Holger Blom som på 1940-talet skapade den internationellt kända Stockholmsstilen när det gällde stadens parker, vilket guiden landskapsarkitekten professor Thorbjörn Andersson berättade om under vandringen längs Norr Mälarstrand (Holger Bloms kanske mest kända parkskapelse) till amfiteatern i Rålambshovsparken på torsdagskvällen.

Grundtanken i Holger Bloms filosofi var att parkerna ska vara gröna sociala vardagsrum tillgängliga för alla, inte bara bestå av gräsmattor som inte får beträdas, som det hette förr i tiden. De ska också knyta an till det regionala landskapet.

Rålambshovsparken som kryllar av folk som picknickar och umgås i gräset eller ska till att se på utomhusbio just när när den stora skaran i vandringen passerar illustrerar perfekt hur Holger Blom ville att det skulle fungera.

Under första delen av fyrtiotalet när han just börjat som stadsträdgårdsmästare mångdubblades parkytorna i staden.

Han ville också att konst och teater skulle komma alla människor till del och såg exempelvis till att konstnärliga lekskulpturer kom ut i parkerna liksom gratis parkteater som han skapade 1942 och som i år alltså fyller 75 år nu under Sissela Kyles ledning.

Det är också Parkteatern som ordnar Holger Blom-vandringarna som pågår i ytterligare tre dagar och är gratis eftersom allt Parkteatern gör är gratis. Idag (fredag) kl 15.30 och på lördag och söndag kl 12.30 startar de återstående Holger Blom-vandringarna vid bensinmacken på Norr Mälarstrand.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Från Strindberg till Stridsberg

11

Författaren Sara Stridsberg berättade om sina känslor för Beckomberga sjukhus …

 

 

31

… när hon tillsammans med kulturborgarrådet Roger Mogert …

21

… i Klockhusparken på gamla Beckomberga invigde staden 78:e litterära skylt, …

41

… den här med ett citat ur hennes roman ”Beckomberga – ode till min familj” från 2014.

För 25 år sedan satte Stockholms stad upp sin första litterära skylt. Det skedde  på Mosebacke med ett citat av August Strindberg ur Röda rummet. Och på torsdagen invigdes den 78:e litterära skylten i ordningen med ett citat ur författaren och akademiledamoten Sara Stridsbergs roman ”Beckomberga – ode till min familj” från 2014.

”Från Strindberg till Stridsberg” som kulturborgarrådet Roger Mogert konstaterade innan han och författaren drog bort det lilla lila skynket och skylten var invigd i Klockhusparken, omgiven av de gamla institutionsbyggnaderna på gamla Beckomberga sjukhus, Kvinns och Mans, numera bostadsrätter.

Sara Stridsberg berättade att hon hela tiden när hon skrev romanen fantiserade om att hon skulle resa en staty i rent guld av en flicka som besökte sin pappa på det gamla mentalsjukhuset. Kanske var det sig själv som liten flicka hon tänkte på.

När hon började skriva på romanen 2011 återvände hon för första gången på trettio år till sjukhuset som var på väg att byggas om till bostäder och fick då syn på byggföretagets skyltar med texterna ”Idyllen Beckomberga” och ”Idyllen fortsätter” och blev rädd för att det kollektiva minnet av alla de människor som varit instängda där under årens lopp och deras lidanden skulle utplånas och försvinna ned i historiens mörker.

Hon berättade att det hon minns klarast idag från sin besök på Beckomberga som liten flicka är skyltarna.

”Det var som att de lös ur landskapet som stora ögon Jag tror inte att jag förstod vad som stod på dem. Men de var de enda riktningarna jag hade som kunde förklara vart jag hade kommit. Allt jag visste var detta: I min barndoms Stockholm var att hamna på Beckomberga detsamma som att komma till helvetet. Det var en fördömd plats. Finns det skyltar i skärselden? Kanske? Jag är glad att det nu i alla fall finns en skylt som jag kan begripa. Tack för den!”

Och så här lyder citatet på hennes litterära skylt:

”Det sägs att gamla patienter fortfarande återvänder till Klockhusparken vid Beckomberga, att de står där under träden med händerna tryckta mot den solblekta fasaden, som om ett institutionshjärta ännu slog där inne, en svag människopuls mot min hand när jag rör vid fasadens svagt blodröda färg. Det är skuggorna och rösterna av alla dem som var här en gång, de stiger och sjunker där inne som instängda fåglar…”

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Dan Jonsson misstänktes för ofredande när han fotade sitt eget barn på Norrbro

6a

Händelsevis träffade jag Dan Jonsson alldeles efter att han hindrats att fotografera sin son och hans kamrater som uppträdde med Cirkus Normal på kulturfestivalen på Norrbro under onsdagen …

7a

… vilket fick mig att ta några egna bilder på Cirkus Normals aktiviteter som en illustration till texten nedan.

Dan Jonsson från Tullinge och hans fru åkte in till kulturfestivalen för att titta på sitt barn och några tyska ungdomar de kände som uppträdde i Cirkus Normals föreställning ”Leaving for good” med JugendKunstschule Dresden på Norrbro på onsdagen.

När Dan Jonsson höjde kameran för att ta några bilder kom en ordningsvakt och knackade honom på ryggen och bad honom följa med.

”Jaha, du ska göra en Epstein nu” , sade Dan Jonsson.

”Vill du prata om Epstein ska du veta att han inte bara var här och fotograferade förra året, han var här för två år sedan också” sade vakten.

”Men vad gör vi för fel då?”, frågade Dan Jonsson

”Det kan jag inte svara på”, replikerade vakten som hakat upp sig på att Dan Jonsson fotograferat ”med en sån där kamera”, en Nikon D610 med zoom 70-300.

När ”cirkusdirektören” Janne vidimerat Dan Jonssons uppgifter fick han fortsätta att fotografera.

Efteråt frågade Dan Jonsson, som tagit illa vid sig, vakten vad denne hade för lag som han grundade ingripandet på. ”Ofredande” fick han till svar.

Sedan mejlade han till kulturfestivalen och berättade om incidenten och undrade om det rådde fotoförbud på Norrbro under kulturfestivalen och fick följande ursäkt till svar:

”Tack för ditt mejl. Det råder inte förbud att fota på Norrbro och festivalen och vi ber om ursäkt för att du fått ett felaktigt bemötande, något jag kommer att förmedla vidare till våra ordningsvakter. Deras intention är att de bryr sig om våra besökare, men i detta fall har de agerat felaktigt.”

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Barnens indiska elefant på Norrbro

11

 

En magnifik indisk elefant …

31

… sågar …

41… och spikar barnen ihop …

21

… under ledning av konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motiv (Torbjörn Berg på bilden) …

51

… under kulturfestivalen på Norrbro.

Indien är temat för årets kulturfestival men på Norrbro där barnaktiviteterna äger rum är det väl inte så mycket Indien i sikte kan jag tycka.

Ett undantag dock är konstnärskollektivet Zirkus Loko-Motivs väldiga träelefant i naturlig storlek som med hjälp av de yngsta tar form.

Barnen köar för att få såga till brädlappar som de för glatta livet sedan spikar på för att fullborda den indiska elefanten.

Framåt slutet av veckan kommer elefanten också att målas.

Den kommer att bli sevärd.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Jubel för unga dansare när Stadsteatern visade smakprov på Plattan

21

Skådespelaren och musikalartisten Sara Jangfeldt  överraskade publiken i trappan ned till Plattan med att sjungande komma ned från Drottninggatan när Stadsteatern bjöd på smakprov ur höstens repertoar. Hon medverkar i succémusikalen Billy Elliot …

11

… i vilken också den unge dansvirtuosen David Fridholm är med.

61

Och här en del ur ensemblen som ska spela Per Anders Fogelströms Våra drömmars stad regisserad av Linus Tunström med premiär 2 november. Det ser jag fram emot.

71

Anna Sise blåste stora såpbubblor som hon gör i Marionetteaterns föreställning Da-da-da, en pjäs för de allra minsta.

51

 

Doreen Ndagire, Imenella Mohamed och Niki Tsappos bjöd på sång och dans ur föreställningen Svaret som ska spelas i Vällingby och Skärholmen …

31

 

 

… och sambadrottningen Simone Moreno hade enmansshow inför sin konsert i Studion den 18 november.

Sara Jangfeldt, skådisen och musikalartisten, sjöng och dansade bland åskådarna som bänkat sig tätt intill varandra i den breda trappan från Drottninggatan ned till Plattan. Så inleddes Stadsteaterns en timme långa föreställning ned smakprov ur höstens repertoar som spelades upp på en tillfällig utomhusscen på tisdagen.

Sara Jangfeldt spelar mrs Wilkinson i succémusikalen Billy Elliot som fortsätter under hösten. Publiken fick bland mycket annat också se den unge dansvirtuosen David Fridholm som spelar den unge Billy Elliot i musikalen. Han dansade tillsammans med övriga fem unga killar som turas om att spela den unge Billy och hans kompis Michael i musikalen. Deras suveräna framträdande möttes av jubel och stormande applåder.

Bland många andra uppträdde Leif Andrée och det i två olika uppsättningar, dels i Leif, dels i Mina Drömmars Stad, en pjäs som bygger på Per Anders Fogelströms historiska romansvit som har premiär den 2 november.

Personligen är jag förväntansfull inför Fogelström-pjäsen. Hur kokar man ner fem romaner som spänner över ett tidsrum på över hundra år till en teaterföreställning och behåller helhetsperspektivet? Det ska bli spännande att se hur regissören Linus Tunström och alla inblandade och medverkande lyckats med den uppgiften.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Biblioteket invigt där de unga kan låna hem en popcornmaskin

5a

 

Biblioteket 10-13 (endast för 10-13-åringar, inga vuxna) i Kulturhuset nyinvigdes …

1a

… på tisdagen med betydligt större utrymmen nu än tidigare …

3a

… med popcorn i mängd …

4a

… och bandklippning (som även gällde vuxenbiblioteket) och tal av kulturborgarrådet Roger Mogert …

2a

 

… som berättade om bibliotekets stora betydelse i hans ungdom. Och det är nog lika viktigt i dag för många unga …

6a

… och här finns originellt nog även ett köksbibliotek där de unga kan låna hem valfri köksmaskin i fyra veckor. Det kunde man inte på skolbiblioteket när jag var ung.

Innan kulturborgarrådet Roger Mogert klippte bandet och nyinvigde biblioteket i Kulturhuset på tisdagen berättade han att det bara fanns 48 böcker i hans hem i Hagsätra när han växte upp. Det var de lexikon som kom kom en gång i månaden och som hans föräldrar prenumererade på. Därför blev biblioteket en så viktig plats för honom under hans uppväxt.

Jag kan känna igen mig i hans beskrivning (bristen på litteratur i hemmet). Och jag minns de sköna stunderna när jag kunde smita ner till skolbiblioteket i Gustav Vasa folkskola där jag ofta fick sitta ensam och läsa i lugn och ro. Vilka högtidsstunder.

I Kulturhusets nu nyinvigda bibliotek på plan 3 finns en stor avdelning som heter 10-13. Dit har inga vuxna tillträde (utom i går under nyinvigningen) bara de unga som är 10-13 år. Jag passade på att bekanta mig med 10-13 som efter renoveringen har fått nästan dubbelt så stora utrymmen som tidigare med sköna tygmöbler som de unga kan slappna av i med en bok framför näsan vilket de också gjorde när jag tittade in.

Där finns också utrymmen att spela teater, måla, spela dataspel med mera. och dessutom möjlighet för intresserade 10-13-åringar att låna hem olika köksapparater, till exempel en pastamaskin eller en popcornmaskin. Lite annorlunda än min ungdoms bibliotek men med samma funktion, en viktig offentlig plats där man kan hitta inspiration och utvecklas som människa.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Staden kritisk mot nya T-banans planerade stationsbyggnad i Stigbergsparken

11

Här, mitt i Stigbergsparken, föreslås den nya 800 kvadratmeter stora och på sina ställen 11 meter höga nya entrébyggnaden till tunnelbanestationen Sofia på Söder ligga. Chefstjänstemännen i stadens tunga förvaltningar tycker byggnaden blir för stor och för hög.

31

Trädraden som markerar gamla Tjärhovsgatan genom parken kommer att behöva fällas för det stationsbygget …

21

… men eken i Stigbergsparkens västra del blir kvar …

41

… liksom allén längs Folkungagatan.

Den kommande tunnelbanestationen Sofia på Söder som ska byggas hundra meter ner under Stigbergsparken planerades från början med en biljetthall under mark med två mindre entrébyggnader, den ena vid Folkungagatan mot Tjärhovsgatan, den andra mot Ersta sjukhus till.

Men eftersom bergkvalitén inte höll för den utformningen planeras nu i stället en enda, men en betydligt större (800 kvadratmeter), entrébyggnad med biljetthall i markplan mitt i parken.

Stadens ledande tjänstemän, cheferna för exploateringskontoret, stadsledningskontoret, kulturförvaltningen med flera förvaltningar har kritiska synpunkter på det nya förslaget.

”Kontoren anser bland annat att placeringen av en stor byggnad mitt inne i Stigbergsparken är olycklig och påverkar parken negativt. Utformningen med en byggnadshöjd på som mest 11 meter behöver bearbetas för att minimera nackdelarna för parken och bergsbranten i fonden.

Angöringen till entrén liksom sophämtningen blir problematisk då dessa funktioner inte får ske inom parkmark.

Kontorens synpunkter från tidigare samråd att föreslagen yta för det tillfälliga markanspråket är för stort kvarstår”, heter det bland annat i det gemensamma remissyttrandet som ska behandlas i de politiska nämnderna.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Vandring på Brunkebergstorg då, nu och i framtiden

7a

Brunkebergstorg  på den gamla tiden, för si så där sextio år sedan, innan husen revs och torget förvandlades till en trist och folktom plats  …

4a

… men nu rustas det äntligen upp … 

5a

… och träd ska planteras …

3a

… och så här trevligt blir det om man får tro stadens visionsbild.

2a

Den som vill få kunskap om Brunkebergstorgs historia anmäler sig lämpligen till Stadsmuseets vandring kommande vecka. Politikern och författaren Stella Fare guidar. Biljetterna som kostar 30 kronor finns att köpa på Medeltidsmuseet. Det finns också 45 andra vandringar i staden att gå under Kulturfestivalen som börjar på tisdag.

Jag minns gamla Brunkebergstorg med sina vackra hus som en livlig plats med folk i rörelse. Där låg Telegrafverket och Odeon-teatern som blev Idéon med Knäpp Upp-revyerna (Povel Ramel och de andra) och där kom och avgick alla bussarna varannan minut, 79:an till Björkhagen, 90 och 91 till Årsta. Alltid hände det nåt på det torget.

Men så revs alla husen i slutet av 1960-talet och med åren blev det en allt dystrare och folktommare plats trots det centrala läget.

Men nu pågår en upprustning av Brunkebergstorg med fontäner och planteringar. Uteserveringar utlovas också. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir.

Brunkebergstorgs historia började inte precis i min barndom. Där i närheten stod exempelvis slaget vid Brunkeberg 1471 då Sten Sture den äldre besegrade den danske kung Kristian I.

Och nästa vecka, under Kulturfestivalen, kan intresserade få veta mer om Brunkebergstorgs historia, då den kände politikern Stella Fare, som har skrivit en bok om torget, leder tre vandringar. Biljetter à 30 kronor köps på Medeltidsmuseet.

Under kulturfestivalen ordnas 46 olika vandringar vid 147 olika tillfällen för den som önskar alternativ till Brunkebergstorgsvandringen.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
Visa fler