Stockholmarna tände ljus i solidaritet med flyktingarna

11

Några tusen människor samlades på Medborgarplatsen på måndagskvällen …


21
… till en ljusmanifestation …

31… i solidaritet med flyktingar …

41

… som flyr omänskliga förhållanden .

51

En av talarna var Emine F Karakaya som kom till Sverige som flykting när hon var ett år.

När skymningen sänkte sig över Medborgarplatsen på måndagskvällen tände några tusen människor stearinljus i solidaritet med flyktingar som flyr för sina liv från de krigshärjade länderna.

När spoken word-poeten Seluah Alsaati, innan hon läste en hyllningsdikt till den drunknade lille pojken Alan Kurdi, frågade ”Är det nån som välkomnar flyktingar till Sverige?” fick hon ett rungande ja till svar från de församlade i manifestationen.

Emine F Karakaya kom till Sverige som flykting som ettåring. Hon berättade om sin pappa som torterats och om människor som traumatiserats i krig och om att trauman inte går över. ”Tiden läker inte alla sår”, sa hon och uppmanade de församlade att behålla sin medkänsla även när flyktingfrågan inte längre dominerar nyheterna.

”Var inte tysta, Var medmänniska. Det finns alltid nån som behöver hjälp”, sade Emine F Karakaya.

Den stämningsmättade ljusmanifestationen arrangerades av nätverket Skiftet. Talesmannen Robin Zachari framförde tre krav till regeringen: 1. skrotning av Dublinförordningen, med hans ord utkastningslagen, som innebär att asylansökan ska behandlas i det europeiska land dit flyktingen först anländer, 2. upphävning av det s.k. transportörsansvaret, som innebär att flygbolag eller rederier som inte sett till att flyktingen har giltiga resehandlingar, är ekonomiskt ansvariga för dennes återresa och 3. att Sverige ska öka sin flyktingkvot, oavsett hur andra EU-länder agerar i frågan.

 

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Möt Stockholm och stockholmarna tillsammans med Lars Epstein – passionerad fotoboksamlare, DN-fotograf sedan 25 år och urstockholmare.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg