Algerna blommar i akvariet med Östersjövatten vid riksdagshuset

2a

Ett ”motbjudande” akvarium med pågående algblomning i Östersjövatten …

1a

… har tillfälligt ställts upp snett framför gamla Riksdagshuset …

3a

… av Stiftelsen Hållbara Hav …

4a

… för att visa på de fatala effekterna av övergödningen av Östersjön.

Algerna blommar i ett tillfälligt akvarium som står uppställt på Slottskajen vid Norrbros södra fäste snett framför gamla Riksdagshuset i en vecka fram till den 19 juni för att sedan turnera runt i Östersjöländerna.

Akvariet är fyllt med vatten från Östersjön med de cyanobakterier som bildar algblomningen senare på sommaren.

Det är stiftelsen Hållbara Hav som ställt ut det ”motbjudande” akvariet för att uppmärksamma politiker och allmänhet på att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav som ständigt drabbas av omfattande algblomningar vilket leder till uteblivna bad, döda havsbottnar och hotade fiskbestånd.

Förhoppningen är att problemet kommer högre upp än i dag på den politiska dagordningen.

– Östersjön tillförs hela tiden mängder med näringsämnen, som gör att när det blir soligt och varmt trivs algerna och cyanobakterierna extra bra. Förhoppningsvis får akvariet folk att stanna upp och fundera över om vi verkligen vill låta vårt hav fortsätta att bli som en grön soppa framför våra ögon varje år och döda bottnar breda ut sig, säger Lena Kautsky, professor emeritus i marin ekologisk botanik och känd som ”Tant tång” på Stockholms universitet.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Möt Stockholm och stockholmarna tillsammans med Lars Epstein – passionerad fotoboksamlare, DN-fotograf sedan 25 år och urstockholmare.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg