Författar arkiv: lars-epstein

Brända tomten förvandlad till Berättarnas torg för femtonde gången

31Maria Llerena inledde berättarveckan …

11

 

… under kastanjen på Brända tomten i Gamla stan …

41

… tillsammans med Johan Theodorsson …

21

… och KG Malm …

51

… inför ”fullsatt hus” trots de ostadiga väderleksförhållandena.

Trots regn i luften var det fullspikat med publik en kvart innan årets berättarkvällar hade premiär under kastanjen på Brända tomten i Gamla stan på måndagskvällen.

Berättarnas torg jubilerar i år. Det är femtonde året som Berättarnätet Öst arrangerar den här utomhusunderhållningen som pågår varje kväll veckan ut.

Johan Theodorsson inledde med en skruvad berättelse om ett möte på ett café i Uppland, följd av Maria Llerena och KG Malm, trubaduren, som berättade en dråplig historia som drog ned häftiga skrattsalvor.

På söndag, sista berättarkvällen för i år, kommer bland andra Bengt af Klintberg på besök och berättar en historia.

Här är hela programmet.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Hemlandstoner i antikaffären på Köpmangatan 3 i Gamla stan

91

I ett av Gamla stans ståtligaste hus, det Bartelska, ligger en annorlunda antikhandel …

71

… där kunderna så fort de träder in …

11

… får höra välkända toner från sitt hemland …

41

… spelade av Kalle med C Zedell som sköter affären …

31

… och som också gärna berättar för besökarna om gamla Stockholm …

81

… och om själva affärslokalen med sitt handmålade bjälktak från förra delen av 1600-talet.

I ett av Gamla stans äldsta och vackraste hus med rötter i 1500-talet, det Bartelska, i hörnet av Själagårdsgatan och Köpmangatan, rivningshotat en gång i tiden, men upprustat av Samfundet S:t Erik för femtio år sedan, ligger en annorlunda affär, Zedell Antik & Konst, i en lokal med ett fortfarande välbevarat bjälktak som greven Axel Lillie under förra delen av 1600-talet lät dekorera med franska liljor.

Den franska liljan ingår i ättens vapensköld. Namnet Bartelska huset går tillbaka till köpmannen Hans Bartels som köpte huset av Axel Lillie och i mitten av 1600-talet gav huset det utseende det har i dag.

”Where are You from?” är den första frågan turisterna får när de stiger in genom dörren till den annorlunda antikaffären på Köpmangatan 3 för att granska varuutbudet.

Det är min gamla vän komponisten, pianisten och f.d. musikalläraren Kalle med C Zedell som frågar.

Kalle sköter hustrun Yvonnes antikaffär som startades av Kalles i dag 94-årige svärfar Ragnar Zedell.

Svarar kunden till exempel München förvandlas plötsligt affärslokalen till en konsertlokal när Kalle sätter sig vid pianot och spelar O Tannenbaum eller nåt annat tyskt, Marseljäsen om kunden kommer från Frankrike o.s.v.

Alla, varifrån i världen de än kommer, får höra hemlandstoner från Kalles piano plus att de får snabbinformation om exempelvis regalskeppet Vasa, Hotell Rydberg (som revs 1914, men vars glas finns till försäljning i affären), stadens äldsta gata (Köpmangatan, som går alldeles utanför) eller kanske om själva butikslokalen med sitt handmålade 1600-talstak.

Kalles ambition är att spela hemlandstoner varifrån i världen kunden än kommer. ”Fast jag klarar inte alla länder utan noter än”, medger han blygsamt.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Hoppas Kungsgatan får stå kvar på perrongen på Hötorget

11

En sextiofem år gammal rest på perrongen på Hötorgets tunnelbanestation …

41

… från tiden mellan 1952 och 1957 då stationen hette Kungsgatan …

21

… har delvis kommit i dagen bland alla skyltar som visar vad stationen hetat i sextio år …

31

 

… och jag hoppas den får finnas kvar, gärna i sin helhet …

71

… som ett litet minnesmärke från förr. Bilden tagen av SvD-fotografen John Källström vid invigningen 1952. Stockholmskällan

En liten rest från förr har kommit i dagen på den slitna kakelklädda väggen på perrongen vid Hötorgets tunnelbanestation.

Kanske har den gamla skylten varit synlig för resenärerna en längre tid men jag upptäckte den först nu, den synliga delen av skylten KUNGSGATAN som stationen hette när den invigdes 1952.

Fem år senare döptes stationen om till HÖTORGET när tunnelbanans nordvästra och södra grenar knöts ihop mellan Kungsgatan/Hötorget och Slussen.

Det får mig att minnas vad min pappa berättade för mig när jag var elva år.

”I morgon kan vi åka tunnelbana från Sankt Eriksplan till Kungsgatan. Det tar bara fyra minuter”.

Jag minns hans ord så tydligt än i dag. För det verkade så verklighetsfrämmande fantastiskt. Bara fyra minuter. Jag blev helt upplivad.

Det måste varit den 25 oktober 1952 han sade det. För dagen efter invigdes tunnelbanan mellan Vällingby och Kungsgatan av Prins Bertil.

Jag undrar förstås hur det kommer sig att skylten är kvar. Kanske har den varit gömd i sextio år bakom reklamtavlor som nu monterats ned, tror nästan det.

Hoppas den får sitta kvar.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Orkesta och Mosebacke – två olika sätt att fira midsommarafton

11

I lövade skrindor anlände midsommarfirarna …

21

… i mängd till bygdegården i Orkesta socken i Vallentuna …

41

… och stången restes …

61

… och dansen satte igång …

51

… med Små grodorna …

31

… och det blev lite varmt. Lite svalkande dryck behövdes.

141

Inne  i stan uppe på Mosebacke dansades också Små grodorna, …

81

 

… och Vi äro musikanter och vi kan spela fio-lio-lio-lej ……

111

 

… men här var det lite annorlunda stil …

131

… med en modernare otraditionell typ av midsommarstång …

71

… och andra i sammanhanget ovanliga aktiviteter som dragkamp …

101

… och modernare dansrörelser som lärdes ut av Miss Inga från scenen, som också hade en hel del andra hyss för sig. Obs. Det är inte Miss Inga på bilden.

Midsommarfirarna anlände i den ena lövade skrindan efter den andra till bygdegården och köerna blev snabbt långa framför kaféet med kaffe, saft och hembakt, liksom till fiskdamm, pilkastning och andra attraktioner.

Någon kilometer från Lindholmens gård (där enligt traditionen Gustav Vasa ska fötts 1496) i gamla Orkesta socken i Vallentuna firades midsommarafton enligt den sjuttioåriga hembygdsföreningens gamla traditioner.

Stången restes bland myllret av människor och dansen satte i gång, Små grodorna, Vi äro musikanter, Här är karusellen och alla de andra …

En timme senare startade midsommarfirandet inne i stan uppe på Mosebacke. Också där dansades de traditionella midsommardanserna runt stången, som dock var av Mosebackes eget snitt, liksom övriga muntrationer.

Här var det mer fräckt storstadsmässigt. Dragshowartisten Martin ”Miss Inga” Johansson ledde lekarna och allsången (till exempel av Helan går). Miss Inga ömsom förolämpade ömsom hyllade publiken med samma goda humör. Och publiken var med på noterna och trivdes.

Jag gillar traditioner, men också förnyelse. Trångt och trevligt i såväl traditionella Orkesta som otraditionella Mosebacke. Mer än godkänd stämning på båda ställena.

Glad fortsättning på midsommaren!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Sista bussen har lämnat Söderhallen

31

Lite vemodigt kändes det, tyckte bussföraren Torbjörn Björnstedt, när han rattade ut från Söderhallen för sista gången, …

61

… Söderhallen från 1956 som nu ska rivas och ersättas av nya bostäder …

101

… och kvar i den stora busshallen, som ekade tom, stod endast en gammal trådbuss, tillhörig Spårvägsmuseet, uppställd …

51

… och kontorslokaler och samlingsutrymmen var övergivna …

71

… och kollegorna Torbjörn Björnstedt och Charlotta Larsson kramade om varandra innan de for ut på sista turen från Söderhallen (Charlottas son Kasper tittar på) …

91

… och när de körde in sina bussar efter avslutat pass var det här i den nya bussdepån i Fredriksdal i Hammarby sjöstad.

Söderhallen (1956-2017) upphörde som bussdepå på torsdagen, dagen före midsommarafton.

”Det känns vemodigt. En epok är slut”, konstaterade kollegorna Torbjörn Björnstedt och Charlotta Larsson och kramade om varandra när de skulle checka in inför dagens pass.

Endast en gammal trådbuss (tillhörig Spårvägsmuseet) stod kvar uppställd i Söderhallen när busschauffören Torbjörn Björnstedt som bussdepåns siste förare rattade i väg 76:an ut genom grindarna.

När de körde in bussarna efter avslutat pass sent på natten var det i den nybyggda depån i Fredriksdal i Hammarby sjöstad.

När Söderhallen invigdes 1956 var det spårvagnarna som huserade på det övre planet medan bussarna höll till i det nedre där Spårvägsmuseet finns i dag.

Hela kvarteret Persikan, som det heter, ska rivas och ersättas med sju bostadskvarter som ska innehålla 1 240 lägenheter.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Alla träd längs Pålsundets södra strand huggs ned enligt stadens plan

11

En grupp har bildats för att försöka rädda Pålsundet från att helt ändra karaktär …

21

… vilket skulle bli fallet om staden går vidare med planerna på att fälla alla träd längs den södra stranden (till vänster på den här och förra  bilden) …

31

… och till höger på den här bilden tagen från Långholmsbron …

81

… liksom på den här officiella illustrationen i stadens handlingar som visar hur det är tänkt att se ut i framtiden när strandlinjen har förstärkts och blivit rakare och en ny cykelbana anlagts.

71

Här är hela området som berörs av de planerade åtgärderna.

41

På ett möte i Heleneborgs båtklubbs lokal på onsdagskvällen diskuterade personer från flera intressegrupper alternativ till de stora ingreppen i den känsliga miljön. I randig tröja ses Björn Asplund, en av initiativtagarna till mötet och uppropet ”Var rädd om Pålsundet” …

51

… liksom Lars Johansson …

61

… och Stefan Wendin, ordförande på mötet.

Ett av Stockholms vackraste stadspartier är akut hotat. Det gäller Pålsundets strand på Södermalmssidan.

Om planerna, som togs i trafiknämnden i förra veckan, genomförs så fälls samtliga träd på en sträcka av 370 meter längs Söder Mälarstrand från öster om Pålsundsbron till väster om Reimersholmsbron.

Anledningen är att en cykelbana ska anläggas som från början skulle kosta 17 miljoner kronor. Nu beräknas kostnaden till 130 miljoner kronor eftersom marken närmast vattnet är instabilare än man räknat med från början. Experter har antytt att kostnaden kan bli den dubbla.

För att förhindra risken för skred planerar staden nämligen att förstärka strandlinjen med spont (ett slags stödvägg av stål) vilket också skulle innebära en ny rakare sträckning av strandlinjen jämfört med idag.

Hela Pålsundets unika karaktär som varit oförändrad i århundraden kommer att förvandlas totalt.

Många har reagerat mot planerna. På ett möte på onsdagskvällen ordnat av Heleneborgs båtklubb, som har sin småbåtshamn på en del av den aktuella sträckan, deltog personer från flera olika intresseorganisationer.

Alternativ diskuterades, som till exempel att minska biltrafiken på den aktuella sträckan genom olika åtgärder och få bilarna att köra andra vägar och på så sätt minska risken för jordskred.

Det ifrågasattes också om projektet är förenligt med den nya detaljplanen som vann laga kraft förra året då dess gräns inte omfattar själva det aktuella  strandområdet.

En namninsamling mot projektet startade också på onsdagseftermiddagen som på bara några timmar samlade över hundra underskrifter.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

August Blanches ande vilar än över det nyrenoverade apoteket

11Det gamla apoteket Ugglan …

51

… på Drottninggatan 59 bjöd …

61

… förvånade fotgängare på gratis fruktdryck …

71

… och kunder på konfekt …

41

… som ett led invigningen av den renoverade gamla butikslokalen …

31

 

… vars vackra takmålningar från det sena 1800-talet restaurerats.

81Det var i den här lokalen författaren August Blanche dog i ett slaganfall den 30 november 1868 på väg till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid avtäckningen av Karl XII-statyn där.

Det gamla fina apoteket Ugglan på Drottninggatan 59 har blivit ännu finare.

De vackra figurmålningarna i taket från slutet av 1800-talet som restaurerades på 1980-talet med felaktiga metoder hade börjat flaga men är nu åtgärdade.

Varugondolerna i mittskeppet har fått en ny mörkare färg som bättre stämmer överens med de magnifika tornliknande bruna skåpen från samma tid.

Renoveringen firades med en nyinvigning där kunderna bjöds på konfekt och specialerbjudanden och förvånade fotgängare på Drottninggatan bjöds på fruktdryck i bruna apoteksflaskor.

Apoteket Ugglan är ett av få apotek som för sitt kulturhistoriska värdes skull undantogs från avregleringen 2009 och som fortfarande drivs i det statliga Apoteksbolagets regi.

Apoteket som startade redan 1761 har legat på sin nuvarande adress sedan 1798.

Det var här, på apoteket Ugglan, som den då 57-årige populäre författaren August Blanche drabbades av slaganfall och dog den 30 november 1868.

August Blanche hade varit på väg i spetsen för en studentdelegation från Uppsala till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid av avtäckningen av Karl XII-statyn när han kände sig illamående och gick in på apoteket Ugglan där hans liv fick ett hastigt slut.

August Blanches ande vilar liksom fortfarande över det nyrenoverade gamla apoteket. Som jag upplever det i alla fall.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Sturehofs framtid räddas om planerade rivningar minskas

31

Den 120-åriga restaurangen Sturehof på Stureplan tvingas stänga …

11

… om de nu planerade rivningarna ”motsvarande fem hötorgsskrapor i kvarteret” genomförs, förklarade P G Nilson, ägare till Sturehof (till vänster) på en pressträff i Obaren på måndagen och därför har han låtit Ulf Maxe (till höger) på Arkitektbyrån Koncept AB utarbeta ett förslag …

41

… som innebär rivning av endast det gamla parkeringshuset på Grev Turegatan (till vänster i bild) men med samma fördelar som i det nu föreliggande detaljplaneförslaget …

71

… som syns till vänster (alla färgade huskroppar i kvarteret rivs) istället för enbart parkeringsgaraget (det högra förslaget).

Om de planerade rivningarna av stora delar av Stureplanskvarteret Sperlingens backe (där Sturegallerian ligger) genomförs så hotas bland annat den 120-åriga restaurangen Sturehofs framtid.

Fastighetsägaren, det statliga Abu Dhabi-ägda investmentbolaget Adia, ville från början riva ännu mer i kvarteret än de rivningar som förutsätts i det nu liggande detaljplaneförslaget.

Bland annat ville man riva det gamla Freys hyrverk, men protesterna blev så starka att rivningsplanerna bantades.

Ändå innebär det nuvarande bantade detaljplaneförslaget, som är ute på samråd, att omfattningen av rivningarna motsvarar fem hötorgsskrapor, vilket gör det omöjligt för Sturehof att fortsätta sin verksamhet enligt ägaren P G Nilsson.

Nu har Arkitektbyrån Koncept AB utarbetat ett detaljerat planförslag som man säger ger samma fördelar som detaljplaneförslaget men med rivning av endast det gamla parkeringshuset på Grev Turegatan, Det skulle rädda Sturehof från att slå igen.

De fördelar som angivits som skäl för de mer omfattande rivningarna men som kan åstadkommas med rivning av endast parkeringshuset på Grev Turegatan är att gallerian kan bli mer öppen och tillgänglig, att en tunnelbaneuppgång kan skapas inne i Sturegallerian, att fler bostäder kan skapas i kvarteret, att ett nytt hotell kan byggas på Humlegårdsgatan i det befintliga huset istället för att att riva och bygga nytt och att en ny kontorsentré kan skapas från Stureplan samt att flödena mellan de olika delarna i gallerian kan förbättras i samma omfattning som i det nu liggande detaljplaneförslaget.

Det nya förslaget presenterades i detalj vid en pressträff i Obaren på måndagen på Sturehof av arkitekten Ulf Maxe, grundaren av Koncept AB, och P G Nilsson, vd för Svenska Brasserier, ägare av Sturehof.

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Fotografen Åke Ericson ställer ut i Strängnäs domkyrka

6a

I  Strängnäs domkyrka …

1a

… ställer fotografen Åke Ericson ut bilder …

3a

… som skildrar de två systrarnas Maj och Ingrids klosterliv på Selaön …

5a

… som han följt av och till …

4a

… under tolv års tid.

8a

Domprosten Christofer Lundgren invigde den sevärda utställningen i den sevärda kyrkan.

Frilansfotografen Åke Ericson jobbade ett tiotal år på Aftonbladet, blev årets fotograf 2008, har gett ut boken Kosovo in Progress (2011) och håller sedan många år bland annat på med ett stort projekt att dokumentera romernas liv i olika länder.

Han har också under tolv års tid av och till besökt och dokumenterat de två systrarna, nunnorna Maj och Ingrid, som i över femtio år levt klosterliv på Överselö klostergård i Strängnäs.

-När jag varit ute och rest till något krigshärjat land i Afrika och kommit tillbaka hem har jag besökt systrarna på Selaön några dagar och stressat av i deras lugna och rofyllda miljö, berättar han.

Åke Ericson har sina rötter i Strängnäs där han växte upp och fick sin första bild publicerad som fjortonåring i Strängnäs tidning.

Nu ställer han ut ett drygt tjugotal bilder under titeln Silence i Strängnäs domkyrka, bilder som skildrar de båda systrarnas liv.

Domprosten Christofer Lundgren invigde utställningen på söndagen. Tyvärr kunde inte någon av systrarna medverka eftersom de är sjuka.

Den sevärda utställningen hänger till den 13 augusti.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Naturvandring i Fagersjöskogen på de vilda blommornas dag

41

 

Närstudium av en trädgårdsnattviol i Fagersjöskogen …

81

…. under söndagsvandringen på De vilda blommornas dag  …

71

… som leddes av botanikern Henry Gudmundson som här visar hallonsläktingen stenbärs treflikiga blad …

51

… och här visar han blodroten med de fyra kronbladen …

61

… med det vetenskapliga namnet Potentilla erecta på latin …

11

… och här gulvial …

31

… och örnbräken ännu inte utslagen …

91

… och brunört på gång …

21

… och blåeld och hundra ytterligare växter som jag inte har på bild.

En söndag i juni varje år infaller De vilda blommornas dag, inte bara i Sverige utan i hela Norden. Då är det gratisvandringar i naturen med en kunnig botaniker som guide.

Själv följde jag med min favoritbotaniker Henry Gudmundson från Botaniska sällskapet i Stockholm (BSIS) på vandring i Fagersjöskogen i Hökarängen.

Vi var ett tiotal personer som fick oss till livs både svenska och latinska namn på i stort sett alla växter vi passerade och dessutom såväl kuriosa som kulturhistoria om växterna.

Tyvärr är nästan alla mina nyvunna kunskaper lika flyktiga som rökpustar och försvinner i samma ögonblick de förvärvas.

Men jag minns hur gulvialen ser ut och blåelden och den uppländska vallörten. Men kunde jag inte identifiera dem redan innan? Jag tror nästan det.

Även om det inte blev några bestående nya kunskaper för min personliga del så var det en stärkande tre timmars vandring i skogen i trevligt och kunnigt sällskap.

En väl använd söndag således. Tack Henry Gudmundson!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
Visa fler