UNHCR: Fantastiskt att så många hjälper till

Flyktingar från Syrien kommer in över gränsen till Turkiet i staden Curuc. Foto: Jonas Lindkvist

Flyktingar från Syrien kommer in över gränsen till Turkiet i staden Curuc. Foto: Jonas Lindkvist

Kriget i Syrien har pågått i 4,5 år. Länge befann sig konflikten i medieskugga, men nu har svenskarna fått upp ögonen för katastrofen på allvar. Under september fick Sverige för UNHCR in 85 miljoner kronor – och engagemanget verkar inte avta.

– Det är inte riktigt samma nivåer som i september, men det är fortfarande högt tryck. Vi är jätteglada för alla pengar men det mest fantastiska är att så många har uppmärksammat frågan, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Det är framför allt privatpersoner som har bidragit till insamlingen. Katinka Lindholm har arbetat med välgörenhet sedan början av 1990-talet och berättar att företagen bara brukar stå för några procent av välgörenhetsinsamlingar

Under oktober har dock allt mer pengar kommit från svenska företag.

– Många företag ringde för några veckor sedan och ville bidra och sedan har det dröjt tills nu innan pengarna kommit.

Hur ska ni göra för att hålla intresset uppe?

– Det är en bra fråga och något som vi jobbar mycket med just nu. Vi försöker ge mycket återkoppling till bidragsgivarna, så att de ser vad deras pengar har bidragit med. Sedan finns det även andra stora humanitära kriser runt om i världen, som i Centralafrikanska republiken, som vi försöker få medier och allmänheten att uppmärksamma.

Pengarna som skänks till UNHCR med anledning av kriget i Syrien används till flyktingar i Europa och i Syriens grannländer. Om organisationen får in mer pengar än de behöver kan de distribuera om medlen, men någon sådan risk finns inte eftersom ”det aldrig blir fullt i kassan när det gäller vårt arbete”.

Fyra miljoner människor har flytt från Syrien sedan kriget bröt ut och ytterligare 7,6 miljoner är på flykt inne i landet. Med vintern i antågande är behoven enorma.

– Vi är tacksamma för all hjälp. Nu är det viktigt att det positiva engagemanget runt flyktingfrågan lever vidare.

Vill du hjälpa människor på flykt via UNHCR? SMS:a FLYKT150 till 72980 och ge 150 kronor eller swisha valfritt belopp till 123 90 01 645.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras. Vi står upp för medmänsklighet och humanitet. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism. Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg