Tyska entreprenörer vill lära flyktingar att programmera

Refugees on rails finns än så länge bara i Berlin – men det finns planer på att lansera projektet i Stockholm.

Refugees on rails finns än så länge bara i Berlin – men projektet kan komma att lanseras i Stockholm.

Även om de får uppehållstillstånd riskerar många flyktingar att fastna i ett europeiskt låglöneträsk. Den tyska organisationen Refugees on rails vill ändra på det genom att erbjuda en kostnadsfri utbildning i programmering.

På sin hemsida skriver organisationen att de vill ”bevisa att våra nya grannar erbjuder en möjlighet för Europa att berika sin kultur och stärka sin ekonomi.” De uppmanar även Berlinbor att donera sina gamla laptops till projektet – hittills har de fått in 190 stycken.

– Många flyktingar får lära sig tyska i väntan på besked, men de har ändå mycket väntetid kvar. Vi hoppas att den tiden kan gå till att lära sig saker som kan hjälpa dem att skaffa arbete eller utbildning när deras papper väl är i ordning, säger Anne Riechert, en av organisationens grundare, till The WorldPost.

Flyktingarna kommer få lära sig att programmera under en tremånaders period. En förutsättning är att de kan tala antingen engelska eller tyska. Alla volontärer inom projektet arbetar gratis och lokaler har upplåtits av företag som Microsoft och Deutsche Telekom.

Än så länge finns Refugees on rails bara i Tyskland, men det finns planer på att utöka projektet till flera städer i Europa – däribland Stockholm.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras. Vi står upp för medmänsklighet och humanitet. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism. Kring alla människors lika värde finns inget utrymme för kompromiss.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg