Författar arkiv: karl-dalen

Tyska entreprenörer vill lära flyktingar att programmera

Refugees on rails finns än så länge bara i Berlin – men det finns planer på att lansera projektet i Stockholm.

Refugees on rails finns än så länge bara i Berlin – men projektet kan komma att lanseras i Stockholm.

Även om de får uppehållstillstånd riskerar många flyktingar att fastna i ett europeiskt låglöneträsk. Den tyska organisationen Refugees on rails vill ändra på det genom att erbjuda en kostnadsfri utbildning i programmering.

På sin hemsida skriver organisationen att de vill ”bevisa att våra nya grannar erbjuder en möjlighet för Europa att berika sin kultur och stärka sin ekonomi.” De uppmanar även Berlinbor att donera sina gamla laptops till projektet – hittills har de fått in 190 stycken.

– Många flyktingar får lära sig tyska i väntan på besked, men de har ändå mycket väntetid kvar. Vi hoppas att den tiden kan gå till att lära sig saker som kan hjälpa dem att skaffa arbete eller utbildning när deras papper väl är i ordning, säger Anne Riechert, en av organisationens grundare, till The WorldPost.

Flyktingarna kommer få lära sig att programmera under en tremånaders period. En förutsättning är att de kan tala antingen engelska eller tyska. Alla volontärer inom projektet arbetar gratis och lokaler har upplåtits av företag som Microsoft och Deutsche Telekom.

Än så länge finns Refugees on rails bara i Tyskland, men det finns planer på att utöka projektet till flera städer i Europa – däribland Stockholm.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

UNHCR: Fantastiskt att så många hjälper till

Flyktingar från Syrien kommer in över gränsen till Turkiet i staden Curuc. Foto: Jonas Lindkvist

Flyktingar från Syrien kommer in över gränsen till Turkiet i staden Curuc. Foto: Jonas Lindkvist

Kriget i Syrien har pågått i 4,5 år. Länge befann sig konflikten i medieskugga, men nu har svenskarna fått upp ögonen för katastrofen på allvar. Under september fick Sverige för UNHCR in 85 miljoner kronor – och engagemanget verkar inte avta.

– Det är inte riktigt samma nivåer som i september, men det är fortfarande högt tryck. Vi är jätteglada för alla pengar men det mest fantastiska är att så många har uppmärksammat frågan, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Det är framför allt privatpersoner som har bidragit till insamlingen. Katinka Lindholm har arbetat med välgörenhet sedan början av 1990-talet och berättar att företagen bara brukar stå för några procent av välgörenhetsinsamlingar

Under oktober har dock allt mer pengar kommit från svenska företag.

– Många företag ringde för några veckor sedan och ville bidra och sedan har det dröjt tills nu innan pengarna kommit.

Hur ska ni göra för att hålla intresset uppe?

– Det är en bra fråga och något som vi jobbar mycket med just nu. Vi försöker ge mycket återkoppling till bidragsgivarna, så att de ser vad deras pengar har bidragit med. Sedan finns det även andra stora humanitära kriser runt om i världen, som i Centralafrikanska republiken, som vi försöker få medier och allmänheten att uppmärksamma.

Pengarna som skänks till UNHCR med anledning av kriget i Syrien används till flyktingar i Europa och i Syriens grannländer. Om organisationen får in mer pengar än de behöver kan de distribuera om medlen, men någon sådan risk finns inte eftersom ”det aldrig blir fullt i kassan när det gäller vårt arbete”.

Fyra miljoner människor har flytt från Syrien sedan kriget bröt ut och ytterligare 7,6 miljoner är på flykt inne i landet. Med vintern i antågande är behoven enorma.

– Vi är tacksamma för all hjälp. Nu är det viktigt att det positiva engagemanget runt flyktingfrågan lever vidare.

Vill du hjälpa människor på flykt via UNHCR? SMS:a FLYKT150 till 72980 och ge 150 kronor eller swisha valfritt belopp till 123 90 01 645.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Barn lyfter tyngder för att hjälpa flyktingbarn

Skärmdump: www.st.nu

Skärmdump: www.st.nu

Runt om i Sverige har barn hittat på initiativ för att samla in pengar till flyktingar. Frågan är om inte sjuårige Mario Langva Selbergs idé tar priset. Tillsammans med sina mamma och kompisarna i Sundsvalls atletklubb bestämde han sig för att starta en bänkpresstävling för barn i syfte att samla pengar till flyktingkatastrofen, skriver Sundsvalls Tidning.

Bänkpresstävlingar är egentligen inte tillåtna för barn under elva år, men förbundet gjorde ett undantag.

– Jag tycker synd om de som har det svårt, så då tänkte jag inför den här tävlingen att vi kunde samla in pengar, säger Mario Langva Selberg till tidningen.

Insamlingen ”Barn lyfter för barn” genomfördes tillsammans med Röda korset och målet på 1.500 kronor uppfylldes redan innan uppvisningen började.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Kvinnor är särskilt utsatta – så kan du hjälpa

Foto: Kvinna till Kvinna/Annika Flensburg

Foto: Kvinna till Kvinna/Annika Flensburg

I konflikthärdar är kvinnor ofta särskilt utsatta. Organisationen Kvinna till Kvinna riktar in sig på att hjälpa kvinnor på flykt i Jordanien, Libanon och Irak.

– Kvinnor på flykt saknar ofta pengar och våra samarbetspartners ser till att ordna korta yrkesinriktade utbildningar som kan hjälpa dem att försörja sig. Kvinnor får även hjälp att söka vård och de får information om sina rättigheter, säger Karolina Sturén, projektledare för insamlingen vid Kvinna till Kvinna.

Organisationen arbetar även för att hindra att kvinnor tvingas in i äktenskap samt med att motverka barnäktenskap.

Kvinna till Kvinna har sedan 14 år tillbaka drivit ett långsiktigt arbete för att stödja kvinnor i Mellanösterns konfliktområden. Deras totala stöd till samarbetsorganisationer i området var 47,5 miljoner kronor under 2014.

Vill du stödja organisationen? Swisha valfritt belopp till 123 90 18 003, sms:a FLYKT2015 till 72980 eller sätt in en gåva på plusgiro 90 18 00-3. Märk betalningen med Flykt.

Här hittar du en lista på fler organisationer med 90-konton som arbetar med att hjälpa flyktingarna.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Många ställer upp som jourhem – men fler behövs

JourhemBlogg

Många ensamkommande barn söker asyl i Stockholm. I dagens tidning intervjuar vi Camilla Ydeklev, gruppledare på resursteamen vid Socialförvaltningen.

– Det har anmält sig hur många som helst som kan tänka sig att bli jourhem och familjehem. Det är fantastiskt vilket engagemang som finns, säger hon.

Men trots det stora antalet intresserade är behovet av fler frivilliga stort. Camilla Ydeklev råder alla stockholmare som är intresserade att gå på en av stadens informationsträffar för att få veta mer om hur det är att vara familjehem.

– Vårt jobb är att se till att folk vet vad det innebär och att de har realistiska förväntningar på vad de ger sig in på.

Här kan ni hitta mer information om vad det innebär att vara familjehem eller jourhem. Har ni frågor kan ni även mejla familjehem@stockholm.se.

Bor du i en annan stad kan du skriva ”familjehem” följt av namnet på din hemort på Google så hittar du mer information.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Sprid #jagdelar till skolorna

TidningBloggen

I dag ger DN ut en digital extratidning riktad mot skolor – som underlag för lärare att diskutera medmänsklighet, näthat och flyktingkris med sina elever.

– Målet är att lärare i landets högstadie- och gymnasieskolor ska ha ett bra underlag för att diskutera frågor om allas lika värde, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Här kan du ladda ner tidningen och här kan du läsa mer om satsningen. Känner du någon lärare? Tipsa gärna!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Fler engagerade tjejer än killar

Antalet följare på #jagdelars Facebooksida har passerat 26.000, vilket är fantastiskt. När vi kollar närmare på vilka det är som följer oss märks ett tydligt mönster; det är betydligt fler kvinnor än män.

FoljareBloggen

Vi skrev tidigare om hur Kompis Sverige saknade manliga volontärer (bara en av tio svenska volontärer var män). Är detta ett mönster eller en tillfällighet? Kan det vara så att män i regel engagerar sig på andra sätt, exempelvis genom att skänka mer pengar, eller är det framför allt kvinnor som är drivande när det gäller budskap om medmänsklighet och humanitet? Och vad kan man i så fall göra för att engagera männen?

Diskutera gärna på Facebook och har du manliga vänner som kan vara intresserad av att engagera sig så bjud in dem till sidan.

 

 

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Fler brev till redaktionen

Efter Else Johanssons brev, som vi skrev om nedan, har fler kuvert dykt upp på redaktionen. Thorild är en av dem som ställer sig bakom #jagdelar, trots att hon inte ”har facebook, twitter och andra moderna möjligheter”, som hon skriver i brevet.

BloggenNyaBrev

De flest uttrycker dock sitt stöd via nätet. Drygt 74.000 personer har delat kampanjsidan och på Facebook har vi nu över 26.000 engagerade följare. Dessutom har vi fått hundratals mejl från personer som ställer sig bakom uppropet. Tack för allt engagemang!

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Elses brev om #jagdelar är framme

För två dagar sedan fick vi ett telefonsamtal till redaktionen. Det var Else Johansson, 77 år, som tillsammans med sin man Arne ville delta i #jagdelar. Problemet var att de inte hade någon dator. Vi kom fram till att hon skulle skriva ett brev i stället och nu har det kommit fram.

BrevetBloggen

När vi ringde upp Else och tackade för brevet passade vi på att ställa några frågor.

Varför är #jagdelar-kampanjen viktig tycker du?

– Dels har vi två adoptivbarn, och vi har börjat tänka på om situationen kan bli ett elände för dem i framtiden. Sedan tycker jag också att det känns väldigt orättvist att andra kan ha det så bedrövligt medan vi har det så bra.

Har ni engagerat er på något annat sätt?

– Vi har skickat pengar. Man kan väl alltid göra mer, men vi bor inte i Stockholm och har svårt att gå så det har fått räcka för tillfället.

Till sist vill vi säga tack till Else och Arne för brevet, som förutom ett fint budskap även innehöll en handtecknad bild på en klase rönnbär. Om du känner någon som vill visa att de står upp för #jagdelar-kampanjens värderingar men inte har en dator så får de gärna också skicka brev. Adressen är i så fall #jagdelar, Dagens Nyheter, 105 15 Stockholm.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0

Så kan du hjälpa flyktingarna

HjalpaBlogg

Det finns mängder av välgörenhetsorganisationer att skänka pengar till. Vi har fokuserat på de stora aktörerna med 90-konton. I den här artikeln kan du få tips på fler organisationer än på bilden samt information om hur du skänker pengar via bankgiro/postgiro.

Fler sätt att hjälpa kan du hitta på vår Facebooksida.

Dela med dina vänner

 • 0
 • 0
 • 0
Visa fler