Skål och god natt!

image

Medan gästerna dricker kaffe går kockgänget tillbaka till köket. Där blir det traditionsenlig skål och tack och kramar. Inga katastrofer – och det var kul nästan hela vägen. Fast de som skalade ärtorna fick ett särskilt tack av Klas.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Sista dessertrycket

image image image

 

Dessertparaden är kvällens höjdpunkt och kockarna smygkikar när den bärs ut.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Och nu blir det efterrätt

Desserten är som ett litet smycke. Men smakerna är tuffa – trots att kulorna med saffranspannacotta är små är saffranssmaken tydlig och för oss med svenska smakreferenser för den tankarna både till julens lussebullar och gotländsk saffranspannkaka, något som förstärks ytterligare av de flankerande bollarna av salmbärsmousse och -sorbet.
Klas och Daniel tittade sekunderna innan desserten bars ut till dem så att de små bladen av en speciell sorts lakritssmakande krasse låg rätt.
Nu kan de inte göra mer. Eller jo. De ska ju strax ta emot gästernas (förhoppningsvis) hyllningar.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Pustar ut

imageimage

”Det är inte klokt – 10 månaders arbete och plötsligt är det över!” Sedastian Gibrand och Martin Brag summerar sin kväll. Nu har de gjort sitt, desserten ansvarar Daniel Roos för.

Även kökschef Gunnar Eriksson är nöjd, tajmingen var en av de bästa.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Grymt – nej rent

Huvudrätten är kronhjortsfile, stekt till 52 grader och perfekt rosa. Den har smaksatts med Klas hemliga kryddblandning som bland annat innehåller fänkålsfrö och stjärnanis. Till det får man en riktigt härlig potatispuré som toppas med ett krisp på olika sorters lök, bland annat friterad silverlök och vitlökschips för ett härligt krunch när man äter. Mycket fina grönsakstillbehör i ett litet knyte med rökt lök (en smak Klas använde i sin vinnarrätt när han tävlade i Årets kock), morötter, gulbetor och så fina små vitkålsrundlar. Sist av allt lägger man på färska örter, krasse och körvel. Vid bordet häller sedan servicepersonalen på såsen – som baserats på en fond ”som krävt en hel renfamilj”.
”Den blev grym!” rapporterar Sebastian Gibrand, Klas högra hand.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Ärtigt

imageStrax går huvudrätten ut. Men de som just satt i sig förrätten har nog ingen aning om vilket jobb som låg bakom en detalj på förrätten. Ärtorna. På varje tallrik låg ca 20 gröna ärtor. Skalade för hand. 20×1350 alltså. Det tog en hel dag att skala alla dem, trots att det var madsorberas med kockar som hjälptes åt.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Mosaiker

Mosaik tycks vara en populär beskrivning på rätter i Nobelsammanhang. Förra året var det en mosaik på pärlhöna om jag minns rätt och i år är det mosaik på kungskrabba. Det innebär ett slags terrin med dels plockat krabbkött, dels hela fina bitar som fått lite rostad yta. De har lagts i en form och en buljong har slagits på, och sedan har det fått stelna. Skivor av denna ligger i botten av tallriken, garnerat med blomkål och blommor och små skott av lila kål. Sedan slår serveringen blomkålssoppan på.

Det är supervackert och luktar underbart. Hallå Klas – när får jag smaka?

 

 

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Såsigt

Just nu: soppan hälls upp i kannor. Men det går lite sakta. Och kommer den att räcka?

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Mmmm…ums

image

 

Nu börjar det dofta i Gyllene salen. Det är vagnarna med blomkålssoppa som kommit ner, och i dem är det inte bara blomkål utan de doftar som en härlig skaldjurssoppa. Säkert är det benen från kungskrabban som tagits till vara i fonden.

serveringpersonalen står och kikar ut genom dörren, ner på gästerna som just tagit plats och väntar på första skålen. I champagne förstås!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0

Göran 50-gångsjubilerar

image

 

Göran Klint serverar på Nobelfesten för 50:de gången. Även hans dotter Ann-Charlott Sandquist, (som tror att detta är hennes 29:de gång) och dotterdottern Sofia Sandquist som är med för andra gången, är här.
”Ta det lugnt”, är hans bästa råd.
”Varje år är speciellt. Jag serverat kungen i tio år och ett år stötte jag på Danny Kaye, och Al Gore satt här ett år. Millennieskiftet var extra fint, Barbara Hendricks sjöng. Min son var med och serverade då också!”
”Vid bord 11 och 12 sitter alltid Nobelpristagarnas barn och barnbarn”, säger Ann-Charlott. ”I år är det en femåring med.”

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Visa fler