Genrep semi 2!

Då kör vi då – jag sitter i pressrummet och försöker jobba samtidigt som jag tittar på sista genrepet för semi 2! Ska försöka rapportera löpande här i bloggen under repet – så uppdatera sidan då och då om du läser i realtid.

VI KICKAR IGÅNG med programledarna i ett sorts shownummer där olika Eurovisionlåtar görs i ukrainsk folkmusikversion. ”Euphoria”, ”Fairytale”, ”Rise like a phoenix” osv. Det här är inte så dumt, hörrni! Programledarkillarna ser dock OERHÖRT malplacerade ut bland de superduktiga folkdansarna och -musikerna, haha.

Oooooch så avbröts repet på grund av tekniska problem. Och de stackars programledarna är så obekväma med att stå och försöka fylla tid att den svenske studiomannen Hence von Zweigbergk förbarmat sig över den mycket stela situationen och stolpat fram på scenen och börjat typ intervjua dem? ”How old were you in 2005 when the Eurovision was held here” osv.

Så! Cirka tre år senare och ytterligare en genomkörning av inledningsshownumret är vi igång igen. Serbien är först ut – och, surprise, hon har vit brudklänning på sig. Hur mycket vita brudklänningar kan en schlagerreporters näthinnor orka? Och jo låten är ju en total Katy Perry-ripoff (”Fireworks”) och det är inte direkt superkul, men visst, stabilt och så.

Österrikes lille falska-Christian-Walz sjunger sittande på en stor måne och försöker se otroligt gullig ut, tycker detta är mycket outhärdligt? Hans små pojkflirtiga blinkningar in i kameran och all ”livslust” han utstrålar? (Och jo – han är klädd i vitt han också…)

Sen är det Makedonien! Och jag gillar denna låt så mycket! Kolla in videon om ni inte sett, superfin. Men det funkar liksom inte riktigt live… tyvärr? Det låter så tunt, vet inte varför? Synd. Hoppas ändå den klamrar sig kvar till final…

Malta härnäst! Och, wait for it, en vit brudklänning. Alltså den här balladen är supermossig, men jag vet många Eurovisionfans som älskar den pga äkta gammeldags Eurovisionballad, och så himla tokig är den kanske inte ändå?

Sen – RUMÄNIEN I MITT HJÄRTA! <3 Detta är så härligt! Joddlingen! Rappen! Den lilla röda miniklänningen! De fula animationerna! De strassinklädda kanonerna!

Sen blir det nederländsk stämsångsonani, så jag passar på att köpa lite kaffe.

Ungern härnäst – denna är en minifavorit för mig faktiskt? Så himla klagande folkmusikigt fin? Fiolslingan är ljuvlig och den mycket oklara tennkannan/trumman också.

Danmark. Jag tror faktiskt att Danmark blir det enda andra nordiska landet som tar sig till final tillsammans med Sverige? Island och Finland rök ju redan i förra semin, och Norge får nog svårt i kväll. Är inte så förtjust i den här låten personligen, men hon sjunger bra och det är liksom ett varmt nummer. Kan nog klara kvalet?

Irland. En i årets trojka av unga brunhåriga söta killar som sjunger ballader – tillsammans med Bulgarien och Australien. Denna gosse står i en stor luftballong. Högst medelmåttigt.

San Marinos tur – hahaha det här är så FULT! De jazzande vuxen-på-barnkalas-dansande körsångarna i bakgrunden, kläderna på Valentina och Jimmie, låten… ALLT med det är anskrämligt!

Kroatiens operaskrikande herre med business-on-the-right/party-on-the-left-kostym orkar jag inte ens kommentera något särskilt.

Norges tur! Och det här är ju ett… väldigt norskt försök att föra in ”dj-kulturen” i Eurovision. Får starka skamkänslor å grannlandets vägnar när jag tänker på de där ”tuffa” ”maskerna” ärligt talat.

Schweiz har klätt ut sin sångerska till någon sorts långbent kycklingbebis och ställt henne på en trappa. Tycker inte låten är så dålig egentligen dock?

Belarus har skickat någon sorts hippieduo som släpat upp en halv båt (?) på scenen och klätt sig i – jupp – vita kläder. Men jovars, det är lite svängigt och har lite tempo i alla fall.

Nu blir det lite spännande, äntligen! Bulgariens tur! De är ju uppe i toppstriden i oddsen, och det här är ett supersnyggt nummer, svart scen med vita blixtar, den unge Kristian Kostov sjunger mycket bra och har en adorable lugg! SVÅRT att veta hur det här kommer att placera sig i finalen (för dit tar den sig självklart), tycker låten är rätt lättförglömlig, men… man ska inte glömma att han är stor i Ryssland, och nu när Ryssland inte är med själva tror jag att ryska schlagerdiasporan kommer att mobilisera för Kostov. Hmm. Minst trea i finalen va?

Sen dags för årets kanske sämsta låt. I hård konkurrens med San Marino och Tjeckien: Litauen. Fy satan vad gapigt och skrikigt.

Och Estland! Hahaha. Denna låt är ju en guilty pleasure för mig – så cheesy bra! Men hur ser det uuuuuuuut. De har verkligen hatisk personkemi, och själva stagingen gör inget för att hjälpa det, de är inte ens i samma bild förrän under under låtens sista typ 15 sekunder, och då ser det ut som om de får bita sig i kinden för att inte smocka till varandra.

Israel sist ut – alltså, man förlåter ju rätt mycket om man bara får en glad upptempolåt och ett par riktigt bra armar i ett segt Eurovision som årets – men well, det är inte direkt en ”Golden boy”, det här, tyvärr…

Sen blir det sketch med Verka Serduchka! Som träffar Karlsson på taket??? Haha vad fan, det är här så random! Och nästa mellanakt är ett dansnummer. Och så lite obekväm Jon Ola Sand och resultatuppräkning!

Ja hörrni – vi får se hur mycket spänning vi orkar trumma upp i kväll då? Jag håller i alla fall tummarna för RUMÄNIEN, och Makedonien och Estland.

Chatten drar igång som vanligt ungefär 20 minuter innan programstart! Och missa inte mig och Anna-Lena när vi gör en Facebook live-sändning från 20.30 direkt från pressrummet!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
DN:s Hanna Fahl rapporterar allt om låtarna, ryktena, förhandsfavoriterna, fejderna och festerna inför och under Melodifestivalen 2017.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg