Sista genrepet!

Då var vi igång då! Inledningen består av att alla artister kliver upp på scenen en efter en och tågar fram till greenroom – ungefär som i fjol alltså, fast utan Bea Szenfeldts papperskreationer. Snyggt och pampigt ändå – bra lyxig känsla på entréerna. Och efter lite programledarsnack så går vi rakt på BIDRAGEN.

Israel är först ut. Bra startlåt – gissade faktiskt att den skulle få inleda programmet, peppig upptempopop som inte har nån segerchans brukar vara bra för att riva igång showen, liksom. Gillar Imri, gillar att han bjussar på koreografi och dansare, gillar att de mosar på med pyro. Men låten är verkligen inte mycket att hänga i julgranen.

Polen ylar sig igenom sin låt och låter nästan lite raspigt sliten mot slutet. Belarus framstår som ett underverk av energi i jämförelse. Den här stompiga folkpopdängan är ganska behaglig utfyllnad! Österrike dock, klarar icke av den där sockerchocken till överarbetat cutesy pojken-på-månen-grejen!

Första riktigt bra låten är Armenien, gillar fortfarande den, Artsvik sån stjärna! Tror fortfarande den har häng på topp-fem.

Nederländerna river av sin stämsångsbonanza med stor proppmätthet som vanligt. Moldavien också stabilt – den kan nog komma bättre än man tror, topp-tio?

Sen kommer Ungern! Åh vad jag tycker om den här. Slow grower för mig – men nu är den en av mina absoluta favoriter, den klagande violinen, den ensamma dansaren, mjölkkannan-på-pinne-instrumentet… Mycket fin!

Och så ITALIEN.Tycker han blivit mycket mycket bättre på scenen nu, tar kamerorna bättre. Men fan, jag har en smygande känsla av att det inte blir Italien som vinner ändå? Känns som han har förlorat på att ha varit sån storfavorit så länge, att juryerna liksom blir trotsiga? Kommer seriöst bli heartbroken om han inte vinner. :(

Sen dags för stackars offerlammet Danmark, som klämts in mellan storfavoriterna som en tråkig skiva ost. Hon måste ha precis klamrat sig kvar vid plats 10 i semin, för att få detta ruttna startnummer, visst?

Portugal är ruskigt charmig alltså… och gud vilken dröm för honom att följa Danmark, det här framstår som helt otroligt nära och innerligt i jämförelse?

Azerbajdzjans Dihaj tjänar inte på att ligga efter Portugal heller – känns rätt överspänt med hela den där pretentiösa hästhuvudgrejen… Och sen är det Kroatiens helt gräsliga tre minuter och dem föredrar jag att tiga ihjäl.

Australien lär nog faktiskt klappa igenom rätt rejält i år? Gissar på en placering nånstans runt 18? Konstigt nog, för det här är en riktigt snygg låt egentligen. Men känns som Bulgarien fullkomligt ÄTER upp detta – samma typ av hyfsat modern ballad, ung söt kille, osv…

Sen hamnar vi i ett RIKTIGT tråkigt parti i startfältet med Greklands skriklåt, Spaniens surfardouchebag, och Norges EDM-pojkar. Som tur är dök <3 Francesco Gabbani <3 upp i presscentret mitt i tristessen på blixtvisit för att göra ett inslag med italiensk tv och det blev STOR uppståndelse och jag ställde mig på en stol för att fotografera och man ser honom nästan om man tittar noga!

gabbani

 

Så blir det sketch – med Måns Zelmerlöw! Han dyker upp och ska coacha/bootcampa programledarna i ett förbandat inslag. Haha, lite kul faktiskt? Man blir alltid glad av att se Måns!

Så dags för Storbritannien! Och herregud vad grym hon är, Lucie Jones. Låten blaha, men hon är helt strålande faktiskt, sjunger skiten ur den där balladen. Mycket smart staging också, med en specialbyggd liten guldscen ovanpå scenen liksom. Med speglar så det blir kalejdoskopeffekt. Topp tio!

Cyperns Hovig stabil men lyfter liksom aldrig. Och sen – äntligen – RUMÄNIEN! Fan vad glad man blir varje gång den dyker upp. Älskar detta hundra procent.

Sen ytterligare ett litet toapaussjok med Tyskland och Ukraina innan de sista fyra låtarna – och då börjar det hända saker igen! Fan, Belgien är inte helt helt helt chanslösa ändå tror jag? Blanche är nästan den enda som mööööjligen kan utmana topptrion av Bulgarien/Portugal/Italien va? Sången sitter verkligen mycket bättre nu, mörk och dov och behaglig. Hon har ett befriande chosefritt uttryck också efter all hårdsminkad och skrikig expressivitet.

Sen kommer SVERIGE! Gud vilket bra startnummer för oss, även om vi ligger mellan två andra favorittippade bidrag så är de båda ballader – Sverige är ett så kul nummer att titta på, man fastnar med blicken. Snygga färger, snygga killar, snygg låt. Har inte gett upp hoppet om en topp-femplacering!

Bulgarien och Kristian Kostov sen – drömplacering för honom också, näst sist… Det här numret är också rasande snyggt och cleant. Kostov superstjärna på scenen. Absolut med i segerkampen, absolut!

Och så allra sist ut Frankrike, med ännu en visuell fest. LED:en är så sjukt mäktig med de stiliserade nattstadsvyerna av Paris gatunät och Eiffeltornet, och gillar verkligen Almas låt också. Bra avslutningsakt! Tycker startordningen överlag är väldigt bra och kul gjord!

Det var alla låtarna där – och nu kommer Verka Serduchka och mamma Serduchka upp på scenen och får dra igång röstningen.

Efter lite snabbrepriser kommer sen Ruslana iklädd endast ringbrynja och gör ett ganska festligt nummer med klassisk Eurovision-möter-Mad-Max-estetik, och så blir det en lååång mellanakt med en tjej som spelar flöjt och sjunger i rymddräkt. Och nästa mellanakt är… Jamala, som kommer tillbaka för att göra en tredje låt.

Sen blir det poängavlämning och resultat! Och Fahl på festival ska försöka ta en paus och käka lite middag och kanske ta lite luft. Det blir en låååååång natt. KRAM HÖRS SNART!

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
DN:s Hanna Fahl rapporterar allt om låtarna, ryktena, förhandsfavoriterna, fejderna och festerna inför och under Melodifestivalen 2017.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg