Stockholmsordlistan, vecka 9

Veckans ordlista. Eftersom någon måste rensa upp i det språkliga träsket.

Solnaboulevard
När ordlistan varit på semester har råttorna dansat på bordet och Miljöpartiet lyckats prestera ett konstruktivt byggpolitiskt förslag som inte i första hand går ut på att lägga ner Bromma flygplats. Se där! Det handlar om ”Solna boulevard”, en omstöpning av trista Solnavägen till en stadsgata som med bland annat 7 000 bostäder ska knyta ihop Solna centrum och Vasastan. Trevligt! Det är hög tid att något görs på den fronten. Men det slutar förstås inte där. MP vill gå vidare i samma anda, och – ni anade det: ”På lite sikt, när Bromma flygplats är nedlagd, kan vi få ett väldigt fint stråk av nya stadsdelar från Hagastaden över Solna och Ulvsunda till Bromma”, sade borgarrådet Helldén (MP) i DN. Givetvis.

Spårvägshämnd
Ordlistan anar nu hur spårvagnsfrälste SL-bossen Wennerholm (M) tog sig igenom höstens händelser – alltså den process där regeringen till slut bröt ner landstingsmoderaternas tunnelbanemotstånd, en uppgörelse om utbyggnad gjordes klar och signerades av trafiklandstingsrådet själv med buller och bång. Han gick antagligen och funderade på den utredning om nordostsektorns framtida kollektivtrafik som man låtit tillsätta, och som nu levererat resultat. Vad kom man då fram till? Jo, att det där med tunnelbana mot Täby är en mycket sämre idé än att låta en grovt moderniserad Roslagsbana fortsätta i tunnel (!) ner till Centralen. Vi får väl se hur det blir med den saken. Klart är att man aldrig ska räkna ut en spårvagnshämnare.

Klockarilska
Det gamla klockhuset vid Norra station är rivet – trots att ansvariga politiker tidigare sagt att åtminsto­ne tornet kunde bevaras när området byggs om. Trist, tycker ordlistan – på bilderna ser det ut att ha varit ett fint hus (vi hade tyvärr missat det). Vissa blev dock ännu argare. Folkpartiet gjorde som Folkpartiet gör när en husfråga i innerstaden gått dem emot: skickade ett pressmeddelande där samtliga tre partitenorer – Edholm, Sjöstedt, Ljung – fick sjunga ut sin vrede. Björn Ljung säger sig vara ”väldigt upprörd”, och då är det allvar. Som partiets särskilde huspolitiske talesman är Ljungs standardläge vad vi andra skulle betrakta som ”upprörd” och det är ett rent under att han utropat Norra stations som ”ett nytt Klara”.

Skyskrapebonus
”Om vi skulle ta samma markpris för den som bygger 30–40 våningar som för den som bygger sju–åtta blir det aldrig några höga hus.” Så motiverar Per Ankersjö (C) den ”bonus” som ger byggherr­en kraftig markrabatt för den planerade skyskrapan i Hjorthagen. På sätt och vis är det rimligt: Med många lägenheter blir stadens intäkt ändå hög. Samtidigt sätter det fingret på något: Det är dyrt att bygga högt. Ju högre, desto mer av huset måste användas till hissar, trapphus, stommar och annat som inte går att kränga. Om enbart rationella motiv styrde aktörerna skulle det inte bli mycket av med höghus – å andra sidan är inte ”rationalitet” det ord man främst förknippar med Stockholms skyskrapedebatt.

Icastaden
Ibland brukar det refereras till det klassiska spelet Monopol när det handlar om hur politiker, byggherrar och andra aktörer gör upp om staden. Stundtals passar spelreferensen – och särskilt namnet – bättre än annars. Färskt exempel: I nya ”Barkarbystadens” centrum i Järfälla har den M-ledda kommunen gett företaget Ica ensamrätt på livsmedelshandel i tio års tid. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Löfgreen (M) motiverar det hela med att det funnits ”en osäkerhet hos många vad gällde långsiktigheten för Barkarbystaden”. Nu vet i alla fall de boende var de förväntas handla för överskådlig tid, och Ica är att gratulera. Hur är det man säger: Det är roligt med marknader. Särskilt om man är ensam på dem.

Dela med dina vänner

  • 0
  • 0
  • 0
Viktor Barth-Kron bevakar politiken i Stockholm och Sverige – de stora frågorna, och de du kanske inte visste att du var intresserad av.

Tips och klagomål: viktor.barth-kron@dn.se.

 Tidigare inlägg

Senare inlägg